Prva obljetnica Zadarskog sveučilišta

NA ZADARSKOM Sveučilištu danas se obilježava prva obljetnica njegova utemeljenja.

Svečanost je počela redovitom sjednicom Rektorskog zbora Republike Hrvatske, a zatim je između riječkog i zadarskog sveučilišta potpisan ugovor o osnivanju zajedničkog preddiplomskog studija pomorstva u Zadru.

Ugovor su potpisala dvojica rektora - akademik Danijel Rukavina s riječkog Sveučilišta i dr. Damir Magaš sa zadarskog.

Taj bi studij bio nastavak postojećeg dislociranog studija Pomorskog fakulteta u Rijeci koji se koristi zadarskim prostorima. Nositelji zajedničkog studija bit će Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci i zadarski Odjel za promet i pomorstvo, u osnivanju.

Svečanost je nastavljena sjednicom Senata Sveučilišta u Zadru, na kojoj su se okupili brojni ugledni znanstvenici, čelni ljudi grada Zadra i Zadarske županije, predstavnici brojnih sveučilišta u Hrvatskoj, čelnici Zadarske nadbiskupije, ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac i izaslanik predsjednika RH dr. Igor Dekanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na sjednici je dodijeljen počasni doktorat msgr. Simeonu Ducci, papinskom prelatu iz Vatikana, rodom iz Zadra, poznatom donatoru mnogih crkvenih i kulturnih spomenika u Zadru.

Počasno zvanje prof. emeritus dodijeljeno je akademicima Daliboru Brozoviću i Nikici Kolumbiću.

Okupljene uzvanike pozdravio je rektor Sveučilišta u Zadru dr. Damir Magaš, koji je najavio nastavak razvoja toga sveučilišta, posebno istaknuvši napore za otvaranje studentskog kluba te poboljšanje smještaja i prehrane studenata.

Ministar Primorac obećao je financijsku i moralnu pomoć Vlade zadarskom Sveučilištu kako bi ono, premda najmlađe, bilo na razini ostalih.

Nadbiskup zadarski msgr. Prenđa naglasio je da zadarsko Sveučilište, premda najmlađe u Hrvatskoj, "ima prebogatu tradiciju, staru više od 600 godina, kada je (u 15. stoljeću) u Zadru utemeljeno Generalno učilište dominikanskog reda, koje se smatra najstarijim sveučilištem u Hrvata".

Profesorima zadarskog Sveučilišta prvu su obljetnicu zatim čestitali predsjednik Rektorskog zbora dr. Ivo Pavić, zadarska gradonačelnica Ana Lovrin, zadarski župan Ivo Grbić i brojni drugi uzvanici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara