Prva presuda u slučaju Indeks: Studentu šest mjeseci uvjetne kazne

Prva presuda u slučaju Indeks: Studentu šest mjeseci uvjetne kazne

KAKO se i najavljivalo danas je pala prva presuda nakon akcije Indeks. Student Hrvoje Markota dobio je kaznu od šest mjeseci uvjetno uz rok kušnje od dvije godine zbog kupovine ispita. Kazna je uvjetna zbog nagodbe s Uskokom.

Kako je kazao sudac i glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić ukoliko to djelo ne ponovi u iduće dvije godine neće ići u zatvor.

Brze presude za one koji su priznali

Riječ je o nekoj vrsti skraćenog sudskog postupka koji ostavlja mogućnost istražnom sucu da donese presudu ako su osumnjičenici iznijeli obranu te ako su izvedeni svi predloženi dokazi tužiteljstva i obrane. Takve presude, najavljeno je, uglavnom će se odnositi na studente koji su priznali da su davali mito posrednicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba napomenuti kako su ovog tjedna iz pritvora pušteni na slobodu trojica osumnjičenika iz afere Indeks: Tomislav Gelo, asistent na Ekonomskom fakultetu, Marko Slipčević, vanjski suradnik na Ekonomskom fakultetu, i Vladimir Oršulić, student tog fakulteta. Odluka sutkinje Vande Sente, donesena je nakon što je u dosadašnjem dijelu istražnog postupka ispitala sve osumnjičenike i svjedoke koji se odnose na njih troje.

Podsjetimo, ovo bi trebala biti tek prva u nizu presuda, s obzirom na to da je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Istražnom sudu Županijskog suda u Zagrebu podnio istražne zahtjeve protiv ukupno 67 osoba koje se sumnjiči za kršenje zakona na Ekonomskom fakultetu i Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. Riječ je o osobama uhićenim u sklopu akcije Indeks koju je policija pokrenula prije dvadesetak dana.

I.Ć.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara