PRVA RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA PLAKATA ZVONIMIRA FAISTA

Prva retrospektivna izložba plakata akademskoga slikara Zvonimira Faista, s raritetnim filmskim plakatima iz kasnih tridesetih godina prošlog stoljeća, otvorit će se 29. listopada u Muzeju grada Zagreba.

Većina od 75 izloženih plakata prvi put se predstavljaju javnosti, jer su dosad bili u vlasništvu autora, rekla je Željka Kolveshi, autorica izložbe "Diktati vremena" na današnjoj konferenciji za novinare.

Naslov izložbe odnosi se na vrijeme u kojima su plakati nastajali, od kasnih 30-ih do ranih 60-ih, u tri različita režima od kojih je svaki imao svoje zahtjeve, napomenula je Kolveshi, istaknuvši da je Faist decentno znao izbjeći ideološki pristup.

Razgledavajući izložbu može se osjetiti duh tadašnjeg života, umjetnosti, svakodnevnice i atrakcija, jer Faistovi su plakati odraz vremena u kojem su nastajali, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Autor dizajna postava Željko Kovačić upozorio je na ironiju Faistova života - cjelokupni umjetnički rad posvetio je promociji drugih, a sam je ostao u sjeni pa prvu samostalnu izložbu ima u 90. godini. Zato je Kovačić na izložbi predstavio i Faistov život, i to putem plakata, medija u kojem je radio.

Faist je predstavljen i snimljenim razgovorom koji je Željka Kolveshi s njim vodila tijekom pripreme izložbe i koji se prikazuje u malom rekonstruiranom Kinu Europa.

Izložba obuhvaća njegove filmske, reklamne i državno propagandne plakate te kompjutorske instalacije - virtualni izlog "Narodnog magazina" s tadašnjim proizvodima iz svakodnevnog života te instalaciju "Faist u digitalnom slikopisu i zvukopisu" autorice Maje Šojat Bikić.

Izložba "Diktati vremena" bit će otvorena do kraja prosinca. Prati je ilustrirani katalog te plakati i pozivnice, tiskane s četiri različita Faistova plakata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara