Prva sjednica Povjerenstva za osnivanje Katoličkoga sveučilišta

Pod predsjedanjem zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića održana je 12. siječnja u prostorijama Nadbiskupskog duhovnog stola konstituirajuća sjednica Povjerenstva za osnivanje Katoličkog sveučilišta u Zagrebu, priopćio je danas Ured zagrebačkoga nadbiskupa za odnose s javnošću.

Otvarajući sjednicu, koju je nazvao povijesnom, kardinal Bozanić istaknuo je da se Zagrebačka nadbiskupija odlučila na taj korak želeći odgovoriti izazovima i potrebama sadašnjega trenutka i ostajući vjerna nezamjenjivoj povijesnoj i sadašnjoj ulozi Katoličke crkve u Hrvatskoj, osobito njezinoj ulozi na području kulture i obrazovanja.

Riječ je o inicijativi kojom Crkva želi dati nov i kvalitetan doprinos odgoju i obrazovanju mladih naraštaja na početku 21. stoljeća, rekao je kardinal.

Odluku o pokretanju osnivanja Katoličkog sveučilišta u Zagrebu donijela je Hrvatska biskupska konferencija 12. listopada na zasjedanju u Zadru te je Zagrebačkoj nadbiskupiji kao osnivaču povjereno da pod pokroviteljstvom HBK pokrene realizaciju te inicijative. Na osnovi te odluke kardinal Josip Bozanić izdao je 6. siječnja dekret o uspostavi Povjerenstva za osnivanje Katoličkog sveučilišta te imenovao članove Povjerenstva - predsjednik Ivan Šaško, potpredsjednik Ivan Koprek te članovi Maja Štambuk, Vlado Šakić i Gordan Črpić.

Ivan Šaško zahvalio je kardinalu na povjerenju koje mu je iskazano sudjelovanjem u tom iznimno važnom projektu za hrvatsku crkvu i društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ujedno je napomenuo da će se u idućem razdoblju češće trebati vraćati riječima zapisanima u dekretu, jer Crkva - možda kao nikada u posljednje vrijeme - ovim želi svoju pozornost usmjeriti na dugoročno izgrađivanje snažnije prisutnosti u našem odgojnom i obrazovnom te znanstvenom kontekstu.

Kako je predviđeno dekretom, Povjerenstvo bi trebalo pripremati osnivanje sveučilišta te o svom radu podnositi izvješća i podastirati prijedloge osnivaču koji će o svemu informirati HBK.

Zadaća je Povjerenstva i osmišljavanje općega i posebnoga ustroja budućega sveučilišta, organiziranje rada sveučilišta, oblikovanje nastavnih planova i programa sveučilišnih sastavnica, stvaranje modela i načina financiranja budućeg sveučilišta, izrada prijedloga statuta budućega sveučilišta te dogovaranje s državnim tijelima, kao i s drugim crkvenim i civilnim ustanovama o pitanjima vezanima uz osnivanje sveučilišta.

U radu prve sjednice Povjerenstva, koje svoj privremeni ured ima u prostorijama Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu, sudjelovao je i pomoćni zagrebački biskup Vlado Košić.

(Hina) pp/xmc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara