Prva svemirska letjelica na pogon solarnim jedrima

PRIVATNA skupina svemirskih entuzijasta objavila je da će 1. ožujka iduće godine biti lansirana prva letjelica na pogon pomoću solarnog jedra, što je tehnologije za koju mnogi vjeruju da bi mogla čovjeka nositi na druge planete.

Planetarno društvo, čiji je jedan od osnivača pokojni astronom Carl Sagan, objavilo je da će letjelica Cosmos 1 biti lansirana s ruske podmornice u Barentsovom moru 1. ožujka 2005. godine.

Ruska će mornarica koristiti prilagođenu balističku raketu Volna kako bi lansirala četiri milijuna dolara vrijednu letjelicu, koju je najvećim dijelom financirala Saganova udovica Ann Druyan. Mreža ruskih, američkih i čeških kopnenih postaja pratit će i primati podatke s letjelice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su američki, ruski i japanski znanstvenici izvodili eksperimente na tehnologiji solarnog jedra, ovo će lansiranje predstavljati prvi pokušaj kontroliranog letenja sa solarnim jedrom koje tjera sunčeva svjetlost.

Jedro će biti razvijeno pneumatskim cijevima nakon što letjelica napusti Zemljinu atmosferu, tvrdi Planetarno društvo. Jedro Cosmosa 1, ukupne površine 600 četvornih metara, koje je projektirano kao ogromna vjetrenjača, imat će osam lopatica, dugih 15 metara.

Lopatice će se moći okretati pod raznim kutevima kako bi jedro što bolje koristilo sunčevu energiju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara