Prve ankete u Srbiji: Demokrati ispred radikala, Čeda ispod cenzusa

ANKETA koju je provela agencija TNS Medijum Galup sugerira da će na sljedećim izborima u Srbiji blok oko Demokratske stranke imati više glasova od radikala.

Prema toj anketi blok koji čine Demokratska stranka (DS) i G17 Plus može računati na 39,9 posto, a Srpska radikalna stranka 37,1 posto glasova.

Na trećem mjestu je "narodnjački blok" Koštuničine Demokratske stranke Srbije (DSS) i Nove Srbije s 10,4 posto glasova. Pored tih blokova bi u srpsku Narodnu Skupštinu mogla ući i Socijalistička partija Srbije kojoj se predviđa 5,4 posto glasova.

Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića prema ovoj anketi dobija 3,1 posto glasova i ne bi mogla prijeći izborni cenzus koji iznosi 5 posto.

Isti izbori cenzus, inače, ne važi za zastupnike nacionalnih manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preračunato u mandate po d'Hondtovom sustavu, DS-G17 bi mogao računati na 105 mjesta u Skupštini, a radikali na njih 95. "Narodnjaci" bi imali 26 mjesta, socijalisti 14, a nacionalne manjine 10 mjesta.

Za većinu u srpskoj Skupštini je, inače, potrebno 126 mandata.

Prilikom procjene rezultata ankete valja uzeti u obzir da je napravljena prije nego što su se konačno isprofilirale neke od koalicija. Tako neke od gore navedenih stranaka mogu računati na nove koalicijske partnere, odnosno dio glasova njihovih pristaša.

Demokrati tako mogu očekivati glasačko tijelo Lige socijaldemokrata Vojvodine, Sandžačke demokratske partije i Draškovićevog Srpskog pokreta obnove. Stranka Jedinstvena Srbija Dragana Markovića "Palme" je, pak, napustila "narodnjake" i priklonila se socijalistima.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara