Prve kopnene biljke 50 milijuna godina starije nego što se mislilo

PRVE kopnene biljke pojavile su se najmanje 50 milijuna godina prije nego što se dosad pretpostavljalo o čemu svjedoči nalaz minijaturnih sporofita.

Prema pisanju stručnog časopisa Nature, britanski i omanski biolozi najnovijim bi otkrićem mogli konačno prekinuti dugu raspravu oko tog jedinstvenog događaja u Zemljinoj povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosad su mikroskopski mali fosili spora, koji su mnogo stariji od najranijih direktnih biljnih ostataka, bili nesiguran dokaz pojave prvih kopnenih biljaka.

Snaga dokaza tih spora dosad je bila upitna jer su bile slične onima vodenih algi pa tako nisu predstavljale nepobitan dokaz postojanja kopnenih biljaka. One su se pojavile u najmanje 475 milijuna godina starom kamenom sloju, dok su najraniji biljni fosili procijenjeni na 425 milijuna godina.

Ipak Charles Wellman sa Sveučilišta Sheffild i njegovi kolege pronašli su dokaz za to da fosilizirane spore doista potječu od biljaka koje su rasle na kopnu: oni su u omanskom stijenju otkrili prastare fragmente koje su nedvojbeni dokaz minijaturnih kopnenih biljaka jer sadržavaju veliku količinu spora koje su posve iste kao i dosad poznate.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara