Prvi hrvatski simpozij invalida rada

IZASLANICI 35 udruga invalida rada okupili su se danas u Zagrebu na Prvom hrvatskom simpoziju invalida rada kako bi razmotrili mogućnosti primjene Nacionalne strategije za osobe s invaliditetom na lokalnoj razini.

"Cilj nam je da predstavnici udruga invalida aktivno sudjeluju s lokalnim vlastima u gradovima i općinama u izradi programa izjednačavanja prava invalida s ostalim građanima", izjavio je

predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš.

Nacionalnu strategiju jedinstvene politike za osobe s invaliditetom od 2003. do 2006. prihvatio je Hrvatski sabor u siječnju ove godine. Ona propisuje izjednačavanje prava invalidnih osoba u zdravstvu, zapošljavanju, obrazovanju, pristupu objektima, medijima, u skladu sa standardima UN-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Udruge invalida rada Josip Petrač istaknuo je pozitivan primjer Grada Zagreba koji je donio svoju strategiju izjednačavanja prava invalida te dosad već puno učinio. Petrač je rekao kako invalidi rada čine više od 200 tisuća od ukupno 430 tisuća osoba s invaliditetom u Hrvatskoj.

Predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom ocijenio je kako je dosadašnja Vlada učinila nekoliko poboljšanja u pravima invalida, iako su njihova novčana primanja i dalje premala.

Osim Nacionalne strategije donesen je vrlo značajan Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju, za koje će nova Vlada trebati donijeti provedbene akte, a po prvi puta je riješeno i financiranje udruga izdvajanjem određenih sredstava Hrvatske lutrije, rekao je Bobuš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara