Prvi izraelski krematorij ruši tabue holokausta

Skriven iza narančinih stabala, prvi izraelski komercijalni krematorij počeo je u četvrtak s radom i tako se u tišini usprotivio tabuu u vezi sa spaljivanjem tijela veoma snažnom u židovskoj državi što još pamti holokaust.

Pokojnik, opisan u medijima kao 66-godišnji doseljenik iz Latvije, nije bio židov, ali poduzetnik koji ga je kremirao tvrdi da je to krupan korak prema razbijanju monopola ortodoksnih rabina na životni ciklus u Izraelu.

"Mi smo komercijalna tvrtka koja Izraelcima nudi mogućnost da odaberu kako će otići sa ovoga svijeta, a da ne moraju tražiti odobrenje viših struktura", kaže Alon Nativ, direktor mrtvačnice Alei Shalechet, ili Jesenje lišće.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alei Shalechet zasad je suočen s oštrom konkurencijom pogrebnih društava koje subvencionira država. Ali slobodnih je mjesta u maloj židovskoj državi sve manje, pa mnogi Izraelci dodatno plaćaju kako bi dobili mjesto na željenome groblju.

"Na kraju krajeva, sve je ekonomsko pitanje", kaže Nativ. "Sloboda izbora odnosi se i na cijenu".

Budući da ortodoksni židovi vjeruju u uskrsnuće bude li barem jedna kost ostala netaknuta, što je uvjet koji se kremiranjem ne može zadovoljiti, kremiranje u Izraelu izvedeno je dosad samo jednom: nakon suđenja i pogubljenja nacističkoga zločinca Adolfa Eichmana 1962. njegovo je tijelo spaljeno i pepeo mu je rasut morem.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara