Prvi kineski zrakopolov sletio na umjetni otok u Južnom kineskom moru, napetost sve jača

Prvi kineski zrakopolov sletio na umjetni otok u Južnom kineskom moru, napetost sve jača

Foto: 123rf

PRVO slijetanje kineskoga zrakoplova na jednu od njezinih novih otočnih pista u Južnom kineskom moru pokazuje da se pekinški objekti u spornoj regiji završavaju po rasporedu te da će neizbježno slijediti i vojni letovi, rekli su strani dužnosnici i analitičari.

Pojačana vojna prisutnost Kine u tom dijelu Južnoga kineskoga mora mogla bi dovesti do zone zračne obrane pod nadzorom Pekinga, rekli su dužnosnici, te povećava napetosti s ostalim stranama koje polažu pravo na taj prostor i sa SAD-om u jednom od najnestabilnijih područja.

Dužnosnici kineskog ministarstva vanjskih poslova potvrdili su u subotu da je nakon probnog leta civilni zrakoplov sletio na umjetnom otoku izgrađenom na Spratlysima, što je prvi put da Peking koristi pistu u tom području.

Vijetnam je uložio službeni diplomatski prosvjed, a glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Filipina Charles Jose rekao je da Manila planira učiniti isto.

"Bojimo se da će Kina moći preuzeti kontrolu na Južnom kineskom moru, što će utjecati na slobodu plovidbe i slobodu preleta", rekao je Jose novinarima.

Glasnogovornik State Departmenta John Kirby izjavilo je da slijetanje kineskog zrakoplova "povećava napetosti i ugrožava regionalnu stabilnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Senator John McCain, čelnik utjecajnog Odbora za oružane snage američkog Senata, kritizirao je administraciju Baracka Obame zbog odgađanja daljnjih ophodnji za "slobodu navigacije" unutar 12 nautičkih milja od otoka koje je izgradila Kina.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying rekla je tijekom vikenda da je svrha pokusnog leta bila provjeriti zadovoljava li pista standarde civilnog zrakoplovstva.

Upitana da komentira McCainovu izjavu u utorak, ona je kazala kako se Kina "nada da SAD može zauzeti objektivno i pošteno stajalište, a ne davati izjave koje zbunjuju i koje su štetne za regionalni mir i stabilnost".

Kina gradi piste na umjetnim otocima više od godinu dana, i slijetanje zrakoplova nije bilo iznenađenje, iako je gotovo sigurno da će povećati napetosti.

Pista na Fiery Cross Reefu duga je 3.000 metara i jedna je od tri koje Kina gradi na umjetnim otocima izgrađenim od sedam grebena i atola na arhipelagu Spratlys.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara