Prvi ljudski preci borili su se s rogatim krokodilom ljudožderom

Prvi ljudski preci borili su se s rogatim krokodilom ljudožderom

Tekst: F.M.
Foto: AFP (Ilustracija)


POZNATO je da su prvi homo sapiensi strahovali od sabljozubih tigrova, koji su prikazani kao najveći grabežljivci koji su lovili ljude. No, prvi ljudski preci su, pokazala su nova otkrića, imali još većeg neprijatelja, velikog rogatog krokodila koji je vladao afričkim prostranstvima.

Znanstvenici su vrsti dali ime Crocodylus anthropophagus, što znači "krokodil ljudožder", a otkrivene su kosti hominida stare gotovo dva milijuna godina, na kojima su pronađeni tragovi zubi ovog opasnog krokodila. Krokodil je bio velik otprilike kao današnji nilski krokodili, ali stari ljudski preci bili su puno manji nego današnji ljudi, pa je u tom odnosu nesrazmjer lovca i lovine bio puno veći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Krokodil ljudožder" imao je snažniju njušku, pa je vjerojatno izgledao robusnije od modernih krokodila. Rogovi su mu bili trokutaste izrasline iznad očiju koje su se mogle vidjeti iz profila. Neke današnje vrste krokodila zadržale su tu tjelesnu osobinu, koja im uglavnom služi za privlačenje partnerica.

Djelomično sačuvana lubanja i kostur krokodila pronađeni su u dolini Olduvai u Tanzaniji, lokalitetu poznatom i kao "kolijevka čovječanstva" 2007. godine. Fosilizirane kosti noge i stopala najmanje dva hominida, nastale u isto vrijeme kad i fosili velikog grabežljivca, pronađene su na istom lokalitetu.

"Ne mogu garantirati da su ti krokodili ubijali ljude, ali su ih svakako grizli. Naši bi preci morali paziti kad bi se približavali vodi, jer bi rub pojila u dolini Olduvai bio vrlo opasno mjesto", rekao je Christopher Brochu, paleontolog sa Sveučilišta u Iowi i jedan od autora studije.

Studija je predstavljena online u žurnalu Plos One.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara