Prvi neslužbeni rezultati izbora bit će poznati u nedjelju oko 21 sat

JAVNOST će prve neslužbene rezultate moći čuti u nedjelju u 21 sati kada će ih Državno izborno povjerenstvo objaviti nakon što se obradi oko 10 posto biračkih mjesta.

Na parlamentarnim izborima održanim 2003. oko 3.50 sati u jutarnje sate ponedjeljka bilo je obrađeno 96 posto biračkih mjesta, pa se tako očekuje i na ovim izborima, objavljeno je danas na posljednjoj novinskoj konferenciji Državnog izbornog povjerenstva prije nedjeljnih izbora. Kada će rezultati biti službeni ne može se reći jer to ovisi hoće li će biti žalbi te  eventualno o njihovoj količini.

Ove godine će se već u 19 sati smjeti objaviti prvi rezultati izlaznih anketa. Da će raditi izlazne ankete prijavile su četiri agencije, pretpostavlja se za nacionalne televizije i GONG koji je već najavio da će u 19 sati na novinskoj konferenciji objaviti rezultate izlaznih anketa.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin je napomenuo da se izlazne ankete ne smije doživljavati kao točan pokazatelj rezultata na izborima. U izlaznim anketama sudjeluju samo ono birači koji to žele.

33.019 birača glasuje u dijaspori

Hrvatin je izvijestio da je za ove izbore prijavljeno 33.019 birača dijaspore, od toga 6.019 u Bosni i Hercegovini.

Za provođenje izbora određeno je 6.970 biračkih mjesta te je imenovano isto toliko biračkih odbora što znači da će ukupno biti 69.700 članova biračkih odbora.

Za promatranje izbora ovaj put su prijavljena 34 strana promatrača, OESS sa 22 i NDI (izborna studijska misija) sa 12 promatrača. 2003. bilo je 77 stranih promatrača.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva upozorio je da nikako na izborima neće moći glasovati oni birači koji do 10. studenog nisu prijavili promjene koje se odnose na podatke iz biračkog popisa.

Hrvatin je na kraju pozvao sve birače da glasuju jer je zaokruženi glasački listić jedini način da se čuje glas građana, a politika mora čuti njihov glas.

D.M.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara