Prvi put nakon vojnog udara: Turska bombardirala PKK u Iraku, ubili 20 militanata

Prvi put nakon vojnog udara: Turska bombardirala PKK u Iraku, ubili 20 militanata

Foto: Hina

TURSKA vojska izvela je, po prvi put nakon neuspjelog pokušaja vojnog puča, zračne udare protiv pripadnika zakonom zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK) u sjevernom Iraku, ubivši pritom 20 militanata, objavila je turska tv postaja NTV.

Turska učestalo pokreće zračne udare protiv ciljeva PKK u planinskim područjima sjevernog Iraka u blizini turske granice, gdje vodstvo PKK ima kampove. Dvogodišnji prekid vatre između PKK, koja traži autonomiju, i turske države, propao je prošle godine, pokrenuvši jedno od najgorih razdoblja nasilja tijekom tri desetljeća kurdskog ustanka.

Turska se suočava sa sigurnosnim prijetnjama koje predstavljaju teroristička organizacija Islamska država, ali i PKK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U noć s petka na subotu u Turskoj je izveden pokušaj vojnog udara, koji je zaustavljen nakon što je predsjednik Tayyip Erdogan pozvao građane na ulice. Nakon pokušaja puča uhićeno je više od 6.000 vojnika, među kojima i 100 generala, oko jedne trećine generala ukupno u turskoj vojsci.

Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin inzistirao je na tome da ta činjenica neće naštetiti vojnoj spremnosti turske vojske.

Među uhićenima su i četiri divizijska generala, šefovi Druge i Treće vojske.

Druga vojska odgovorna je za područje Anatolije i granice sa Sirijom, Iranom i Irakom, a treća ima dužnosti u istočnim i sjevernim pokrajinama i navodno je uključena u borbe protiv Kurda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara