Prvi put u 30 godina: Obama gradi dva nova nuklearna reaktora

Prvi put u 30 godina: Obama gradi dva nova nuklearna reaktora

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

AMERIČKI predsjednik Barack Obama objavio je kako će država dati garancije za kredit veći od 8 milijardi dolara kako bi se nakon 30 godina izgradili prvi nuklearni reaktori u SAD-u.

Dva nova reaktora će izgraditi američka tvrtka Southern Company u američkoj saveznoj državi Georgiji. Obama tvrdi da će elektrane biti "čiste i sigurne" te bi trebale pokriti potrošnju energije u budućnosti. U SAD-u nuklearni reaktor nije izgrađen od incidenta koji se dogodio u Three Mile Islandu 1979. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova era sigurnih i čistih tehnologija

Američki predsjednik kaže kako će se zbog projekta građenja novih reaktora u osam godina otvoriti tisuće novih građevinskih poslova te će nakon puštanja u rad stotine radnika biti zaposleno na dobro plaćenim poslovima. Projekt je označio početkom nastojanja za stvaranje nove generacije sigurnih i čistih tehnologija, koje bi trebale pomoći u borbi protiv klimatskih promjena.

Dva nova reaktora bit će izgrađena u već postojećoj elektrani u Georgiji. Iz Southern Companyja tvrde kako će u projektu zaposliti tri tisuće građevinara, a u elektrani će svoj novi posao pronaći 850 ljudi. U SAD-u sada rade 104 nuklearna reaktora, a u njima se proizvodi petina potrebne energije za državu. U ovom trenutku se u svijetu gradi 56 nuklearnih reaktora. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara