PRVI PUT U KOMUNISTIČKOJ KINI ODANA POČAST KONFUCIJU

Prvi put od rođenja Narodne Republike Kine 1949. godine komunistički dužnosnici odali su počast Konfuciju na svečanosti obilježavanja 2.555. obljetnice njegovog rođenja u gradu Qufu, piše u srijedu kineski tisak.

"Neobično mi je drago da mogu predvoditi službenu proslavu u čast Konfucija", kazao je Yuang Bingxin, zamjenik gradonačelnika grada u kojem je rođen slavni kineski filozof, javlja Xinhua.

Konfucijeva misao, koja stavlja naglasak na ljubav prema svim ljudima, na poštivanje roditelja i pobožnost te na sklad misli i djela, koja je temelj društevnog reda i morala, u Kini je za vrijeme kulturne revolucije na poticaj Mao Tse tunga smatrana ukaljanom i kontrarevolucionarnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ova počast Konfuciju ima duboko značenje: ona u Kini kao i u inozemstvu pokazuje da se ono najbolje u kineskoj kulturi prenosi s generacije na generaciju", kazao je gradonačelnik Qufua Jiang Chen.

Prema pisanju dnevnika "Huaxia Shibaoa" oko 3.000 osoba, među kojima su neki iz Južne Koreje, Japana, Malezije, Hong Konga pa čak i SAD-a, sudjeluju na svečanosti na kojoj je oko 300 sudionika bilo odjeveno u tradicionalne kostime iz razdoblja dinastije Qing (1644.-1911.).

(Hina) xbis ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara