Prvi put u povijesti teleportiran atom

Prvi put u povijesti teleportiran atom

ZNANSTVENICI su po prvi put u povijesti uspjeli teleportirati atom - korak je to prema super-brzim kvantim računalima, piše CroEos.net.

U današnjem broju poznatog svjetskog znanstveng časoopisa Nature, dr. Rainer Blatt (Sveučilište u Insbrucku) izjavio je: "Uspjeli smo, to po prvi put s masivnijim česticama".

Mislio je, dakako, na teleportaciju. Često viđena u mnogim znanstveno fantastičnim serijama (a osobito u poularnim Zvjezdanim stazama), teleportacija je tehnologija koja omogućava transport jednog ili više objekata s jedne lokacije na drugu, uz pretpostavku da se prvi, izvorni objekt, uništi.

Dr, Rainer Blatt, fizičar iz Insbrucka, objavio je dva znanstvena rada vezana uz teleportaciju, javlja  CroEos.net.

Prijašnji su nam eksperimenti s teleportiranjem omogućavali teleportaciju fotona, ali nikada prije to nismo mogli s cijelim atomom. Proces teleportacije u sebi uključuje prenošenje tzv. kvantnih stanja (obiljžja) atoma: energije, spina...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atomi na kojima su izvedeni ovi eksperimenti su obični atomi kalcija. Blattov je tim u Insbrucku postigao uspješnost od 75%, dok su kolege iz američkog NIST-a (National Institute of Standards and Technology) upotrebljavali atome berilija s uspješnošću od 78%.

Osnova koja nam omogućava teleportiranje leži u pojavi koju su još Einstein i njegove kolege objašnjavali prije 70-ak godina. Pojava se zove kvantna spregnutost (quantum entanglement). Zahvaljujući njoj, dvije čestice kojima se manipulira uporabom koherentnog izvora svjetlost npr. laserska zraka) mogu se ponašati kao fizikalni dvojnici – čak i kada su međusobno značajno udaljene. Ovo je svojstvo čak i sam Einstein nazvao "sablasnom pojavom".

Charles Bennett (IBM) je bio prvi koji je pretpostavio mogućnost uporabe svojstva kvantne spregnutosti za potrebe teleportacije. Nakon 4 godine uspješno je izvedena prva teleportacija qubita (kvantnog bita). Dakako bilo je do današnjeg dana i dodatnih napredaka, ali je današnja objava teleportacije atoma pravi kvantni skok u znanosti.

Premda smo i dalje vrlo daleko od uporabe teleportacije za svrhe transporta i nećemo tako skoro na ulici čuti kako netko govori «Scotty, beam me up!», ipak smo se približili stvaranju kvantnih računala. zaključuje CroEos.net.

Izvor fotografije i vijesti: www.croeos.net

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara