Prvi putu povijesti civilna vlast postavlja vojne zapovjednike u Turskoj

Prvi putu povijesti civilna vlast postavlja vojne zapovjednike u Turskoj

Foto: AFP

TURSKA vlada danas će početi postavljati nove zapovjednike svojih oružanih snaga. Prvi put u povijesti te zemlje civilna će vlada odrediti tko će zapovijedati različitim vodovima vojske.

Podsjetimo, prošlog tjedna su ostavke podnijeli vrhovni zapovjednik oružanih snaga, te zapovjednici kopnenih, morskih i zračnih snaga. Ostavke su podnijeli zbog nezadovoljstva uhićenjem 22 viša časnika optužena zbog kovanja zavjere o potkopavanju vlade, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzrok ostavki povezuje se s kontroverznim planom "Sledgehammer", koji je navodno predstavljen na vojnom seminaru 2003. godine, a detaljno opisuje način izvođena vojnog udara. Navodno je plan predviđao miniranje džamija i podizanje napetosti s Grčkom, kako bi se pokrenuo politički kaos koji bi opravdao vojno preuzimanje vlasti.Skoro 200 časnika bilo je optuženo za zavjeru, a njih 28 sljedećeg mjeseca čeka suđenje. Oni tvrde kako je urota bila samo teoretski scenario koji ima je pomagao da se pripreme za obračunavanje s političkim nemirima.

Već dvije godine turska vojska i vladajuća stranka AK premijera Erdogana vode rat riječima na tu temu. Turska ima dugu tradiciju vojne vlasti, ali je za Erdoganovog mandata utjecaj vojske bitno smanjen, pa se može reći da je Erdogan u ovom sukobu izašao kao pobjednik.Očekuje se kako će Erdogan na čelne pozicije u vojski postaviti sebi sklone ljude, koji će umanjiti latentnu prijetnju koju je njegovoj vladavini uvijek postavljala čvrsto sekularna vojska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara