Prvi sastanak Oreškovića i Cerara: Grčka ključan dio odgovora na izbjegličku krizu

Prvi sastanak Oreškovića i Cerara: Grčka ključan dio odgovora na izbjegličku krizu

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković danas se neformalno susreo s predsjednikom Vlade Republike Slovenije u Ljubljani. Ovo je bio prvi susret premijera dviju država nakon što je prošloga petka Tihomir Orešković postao predsjednikom hrvatske Vlade, poručili su iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom neformalne i otvorene razmjene mišljenja, oba su predsjednika Vlada podcrtala važnost dobre suradnje dviju susjednih zemalja. Predsjednici Vlada razgovarali su o jačanjima bilateralnih odnosa u više područja te o iznalaženju zajedničkih rješenja za još snažniji razvoj gospodarskih odnosa.

Jedna od središnjih tema razgovora bila je  migracijska kriza, važno pitanje u ovom trenutku u Europi. Predsjednici Vlada suglasni su da je potrebna  bolja suradnja dviju zemalja kad je riječ o izbjegličkoj krizi. Podijelili su zabrinutost zbog odsutnosti djelotvornog zajedničkog europskog odgovora na nju te zbog činjenice da bi zadnje promjene politika u nekim odredišnim zemljama mogle rezultirati povećanim bilateralnim napetostima te, posljedično, destabilizacijom Zapadnog Balkana.

U tom je smislu premijer Orešković podržao inicijativu premijera Cerara sadržanu u pismu koje je prošlog tjedna uputio kolegama, da se žurno zaustavi priljev migranata na zapadnobalkanskoj ruti tako da se Grčkoj pomogne u rješavanju tog problema te Makedoniji da pojača kontrolu svoje južne granice.

Predsjednici Vlada usuglasili su se o uskoj suradnji na implementaciji inicijative na terenu, kao i u  svjetlu predstojećeg sastanka Europskoga vijeća u veljači.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara