Prvi upisni rok u srednje škole vjerojatno 26. i 27. lipnja

PRVI upisni rokovi za srednje škole održat će se najvjerojatnije krajem lipnja i početkom srpnja, a drugi krajem kolovoza, priopćeno je iz Ministarstva prosvjete i športa.

Škole će primati prijave 26. i 27. lipnja, a upisi će se održati 1. srpnja u prvom krugu i 4. srpnja u drugom krugu.

Točan kalendar događaja znat će se nakon što ministar potpiše odluku nakon koje će biti objavljen natječaj o upisu u škole.

Škole će dobiti odluke o kriterijima za upis i o broju učenika koji se mogu upisati. Očekuje se da će se u cijeloj Hrvatskoj u srednje škole upisati oko 50 tisuća učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šanse za upis ovise o općem uspjehu učenika, uspjehu iz posebnih predmeta i uspjehu na natjecanjima znanja.

Za upis je najpresudniji uspjeh učenika u sedmom i osmom razredu iz pet predmeta, što može donijeti najviše 60 bodova. Za gimnazije su to hrvatski jezik, matematika, strani jezik, predmet koji odredi gimnazija i fizika za prirodoslovne gimnazije, odnosno povijest za ostale gimnazije. U drugim četverogodišnjim i trogodišnjim školama boduje se uspjeh iz četiri predmeta kojima je zajednički jedino hrvatski jezik.

Učenici koji su na državnim i međunarodnim natjecanjima osvojili jedno od tri prva mjesta imaju pravo na izravan upis, a pobjednici na nižim natjecanjima imaju dodatne bodove za upis.

Mogućnost izravnog upisa imaju povratnici iz iseljeništva i djeca čiji su roditelji radili u inozemstvu te djeca stradalih hrvatskih branitelja.

Strani državljani mogu se upisati ako plaćaju troškove izobrazbe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara