prvo hrvatsko dijete iz epruvete uskoro slavi 20 godinaZAGREB, 7. rujna (Hina) - Robert Veriga, prvo hrvatsko "dijete iz epruvete", rođeno primjenom izvantjelesne oplodnje (IVF), navršit će 23. listopada 20 godina života.L

Hrvatska je te 1983. godine bila sedma zemlja u svijetu u kojoj je uspješno izveden postupak umjetne oplodnje, tada potpuno nove metode u liječenju bračne neplodnosti, koja se smatra jednim od velikim medicinskih i znanstvenih događaja 20. stoljeća.

Postupak su obavili liječnici Klinike za ženske bolesti i porode iz Petrove predvođeni pročelnikom Zavoda za humanu reprodukciju Velimirom Šimunićem.

Robert Veriga danas je student Više zdravstvene škole, a kad ne studira bavi se fotografijom i sviranjem gitare. Najviše voli rock i reggae glazbu.

Činjenicu da je prvo dijete rođeno u Hrvatskoj umjetnom oplodnjom ne smatra nečim posebnim, no pomalo ga muči trema zbog velike proslave koja se sprema u povodu njegova 20. rođendana.

Naime, datum Robertova rođenja - 23. listopada - povod je proslavi koja će se održati na Zagrebačkom velesajmu, a tom prigodom svečano će biti obilježeni 20. godišnjica IVF-a u Hrvatskoj i 50. godišnjica Zavoda za humanu reprodukciju Klinike u Petrovoj.

"U Petrovoj je bolnici do danas IVF metodom začeto i rođeno 5.100 djece pa pozivamo tu djecu, među kojima je ima i blizanaca, trojki i četvorki da zajedno sa svojim roditeljima sudjeluju u našoj proslavi", kaže Šimunić.

U srpnju je u Engleskoj, uz pjesmu i ples tisuću okupljene "djece iz epruvete" proslavljen 25. rođendan Louise Brown, prve bebe u svijetu začete umjetnom oplodnjom. Do danas je u svijetu u preko 10.000 centara izvantjelesno začeto i rođeno više od milijun djece.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sva istraživanja na stotinama tisuća te djece pokazala su kako su to normalna djeca po svim osobinama. Jedini su hendikep, kojega danas ima sve manje, višeplodne trudnoće koje nose rizik prijevremenog poroda, a onda i nisku porođajnu težinu i nedozrelost bebe", ističe Šimunić.

U 20 godina u Petrovoj je, uz 5.100 djece začete IVF metodom, drugim metodama potpomognute oplodnje rođeno još 4.500 djece.

"Kada tome pribrojimo i djecu koja su tijekom 50 godina Zavoda za humanu reprodukciju začeta nakon primjene drugih metoda liječenja neplodnosti (indukcija ovulacije, mikrokirurgija itd.), dosižemo impresivnu brojku od oko 13.000 djece", kaže Šimunić.

Nakon Petrove, metode umjetne oplodnje počeli su primjenjivati i drugi hrvatski medicinski centri (Sveti Duh, Merkur, KB Rijeka itd.), pa je godišnje ukupno obavljano oko 2.500 postupaka umjetne oplodnje.

Uspješnost metode u Hrvatskoj iznosi oko 25 posto, no kako uspjeh ovisi o godinama žena, kod mlađih žena uspješnost je između 35 i 40 posto. Hrvatska je na razini zemalja EU, gdje je prosječna uspješnost 26 posto.

U posljednjih godinu dana broj umjetnih oplodnji u Hrvatskoj se smanjio za oko 500 postupaka, ponajprije zbog afere na Svetom Duhu (doniranje jajnih stanica, operacije septuma), tako da bračni parovi koji imaju problema s neplodnošću sve više odlaze u Sloveniju, Ukrajinu i Češku.

Šimunić ističe da te ljude treba ponovno privući u hrvatske centre koji su jednako sposobni i opremljeni za sve metode umjetne oplodnje.

(Hina) mt md

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara