Prvo izravno sučeljavanje: Mesić poručio Kosor da potraži informacije na Internetu

Prvo izravno sučeljavanje: Mesić poručio Kosor da potraži informacije na Internetu

PRVO izravno sučeljavanje kandidata za drugi krug predsjedničkih izbora, koje je organizirao Media Servis,  je osim uobičajenih parola Stjepana Mesića i Jadranke Kosor, obilježilo nekoliko "žešćih" verbalnih sukoba. Sučeljavanje je počelo u 18h, a završilo za sat vremena.

Pitanja su postavljali novinari i urednici niza hrvatskih radio stanica, a kandidati su na raspolaganju imali po pet replika u trajanju od 30 sekundi. Budući da su sve replike ispucali već pri prvoj replici, urednici sučeljavanja dodijelili su im po još pet replika, koje su opet potrošene prvom prilikom.

Budući da su hrvatskim građanima ionako već pune uši uobičajenih parola koje kandidati ponavljaju u svakom medijskom istupu, u ovom ih tekstu nećemo ponavljati, nego ćemo navesti samo najzanimljivije dijelove prvog sučeljavanja Jadranke Kosor i Stjepana Mesića.

Kosor i Mesić potvrdili su mišljenje dobrog dijela političkih analitičara, prema kojem u njihovim stavovima nema bitnih razlika, pa tako biračko tijelo moraju privlačiti sitnim trikovima. Tako je u svojoj prvoj replici Jadranke Kosor upitala predsjednika zbog čega je u upotrebi vratio terminologiju JNA, a izbacio terminologiju vojske koja je pobijedila u Domovinskom ratu, navodeći tako primjer riječi "korpus". Mesić je pojasnio kako se radi o riječi latinskog jezika koja označava vojno tijelo i s JNA nema nikakve veze, a na inzistiranje kandidatkinje HDZ-a, koja je ustvrdila da su ju hrvatski branitelji potakli na takvo pitanje, Mesić je ustvrdio da se radi o besmislici.

Kosor se uvrijedila na tu Mesićevu opasku, kazala kako ga uvažava kao predsjedničkog kandidata, pa dodala: "Neću dozvoliti da me bilo tko vrijeđa, ja ne govorim besmislice."

No, ni predsjednik Mesić nije se istaknuo retoričkim sposobnostima, što je bilo najočiglednije kad je svojoj suparnici u oštroj diskusiji uzvratio sasvim neprimjerenim rječnikom: "Dajte šutite malo."

Do sljedećeg "koškanja" došlo je kad su kandidati odgovarali na pitanja o hrvatskom gospodarstvu. Odgovarajući na pitanja iz tog područja, Kosor se ponovo zauzela za osnivanje "posebnog tima stručnjaka", Mesić je još jednom govorio o "stvaranju uvjeta za ulazak kapitala i tehnologije", a nama i dalje nije jasno zbog čega njihovi savjetnici ne mogu smisliti par novih teza (ili barem par novih fraza), naročito kad se radi o važnim medijskim nastupima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidati su u tom bloku emisije žučno raspravljali o tome čija je ideja o osnivanju slobodnih poduzetničkih zona, Mesićeva ili Sanaderove Vlade. Mesić je tako tvrdio da je još prošloj Vladi predložio zakon koji bi omogućio osnivanje takvih zona, dok je Kosor uporno ponavljala kako se radi o projektu njezine Vlade.

Odgovarajući na pitanje o projektu Družba Adria, Kosor je još jednom ponovila kako će, postane li predsjednica, od Vlade tražiti hitno raskidanje tog sporazuma, a Mesić je opet kazao kako prvo treba studiju o štetnosti tog projekta predstaviti javnosti, pa tek onda odlučiti, možda i referendumom.

Mesić je tada iskoristio svoje pravo na repliku, pa kazao Jadranki Kosor kako je upravo Vlada čija je ona potpredsjednica donijela zaključak po kojem projekt Družba Adria ulazi u strategiju razvoja hrvatske energetike. Kosor je tada kazala kako Vlada nikad nije raspravljala ni glasala o tom projektu, na što je Mesić odgovorio: "Možete pročitati na Internetu što je zaključila vaša Vlada."

Zadnja žučna diskusija dogodila se pri samom kraju sučeljavanja, kad je Mesić ustvrdio da Sanaderova Vlada jest zaustavila rast vanjskog duga, ali je ujedno povećala zaduživanje na domaćem financijskom tržištu, kazavši svojoj suparnici kako je podatke o tome našao na Internetu.

Sve u svemu, moramo priznati da smo očekivali više od prvog izravnog sučeljavanja dvaju predsjedničkih kandidata, ali ostavljamo otvorenu mogućnost da Kosor i Mesić glavne teze čuvaju za tri najavljena televizijska sučeljavanja.

N.B.

(Izvor fotografije: T-Portal)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara