Prvo okupljanje nestranačkog vijeća za razvoj

VIJEĆE za razvoj, nestranačko, nepolitičko, stručno tijelo bez stalnog članstva, ima za cilj okupiti sve kreativne snage iz gospodarstva, financija, znanstvenih institucija, državnih organa i institucija, koje bi trebale sudjelovati u predstojećim razvojnim procesima, istaknuli su na današnjem prvom okupljanju predstavnici Inicijativnog odbora Žarko Primorac i Mato Crkvenac.

Istaknuli su kako je Vijeće zapravo interaktivna tribina, a rezultati njegova djelovanja bit će javno prezentirani. Osim toga, Vijeće će, kako je najavljeno, predlagati i konkretne mjere hrvatskoj Vladi, gospodarskoj komori, udruzi poslodavaca, sindikalnim čelništvima i drugim zainteresiranima za razvojna pitanja u gospodarstvu.

Posebno važnim ocjenjuju proces priprema za uključivanje u Europsku uniju, a pritom je potreban osmišljeni koncept razvojne politike koji će, u 5-6 godina pred nama, osigurati postizanje više razvojnih ciljeva. To ponajprije znači poboljšavanje strukturne usklađenosti, povećavanje konkurentnosti poduzeća i proizvoda, povećavanje izvoza, modernizaciju industrije, smanjivanje vanjskotrgovinskog debalansa, usklađivanje troškovne i cjenovne strukture, ali i druga otvorena pitanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasivši kako je nedovoljno stručnih ljudi uključenih u Vladu, Sabor i upravljanje po raznim djelatnostima, Crkvenac je kazao da je zamisao Vijeća "mobilizirati stručne ljude za društveni angažman i potaknuti njihovu spremnost na šire društveno djelovanje". SDP je, kaže Crkvenac, toga svjestan i na svoje izborne liste će staviti takve nestranačke ljude, koji će sutra obavljati poslove u Vladi, ministarske poslove, upravljati javnim poduzećima i sl.

Prva tribina okupila je 50-ak sudionika iz različitih djelatnosti, mahom gospodarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara