Prvo zasjedanje 108. kongresa SAD

NOVI američki 108. Kongres u utorak je imao prvo zasjedanje, a u središtu pozornosti bit će usporena ekonomija i socijalni problemi ali i mogući rat s Irakom.

Prva zadaća novoga Kongresa bit će produljenje federalne socijalne potpore za oko 800 tisuća radnika bez posla koje je prestalo 28. prosinca.

Republikanska stranka ima većinu u oba doma Kogresa, i u Zastupničkom domu gdje je povećala prijašnju premoć nad demokratima od 11 zastupnika na sadašnjih 229 prema 205 zastupnika uz jednog neovisnog koji glasuje s demokratima i u Senatu gdje su vratili kontrolu i imaju 51 prema 48 senatora uz jednog neovisnog koji glasuje s demokratima.

Očekuje se kako bi predsjednik Bush u Kongresu lakše mogao progurati svoje političke zamisli od plana za smanjenje poreza koje ide na ruku ulagačima do potvrde sudaca koji se zalažu za zabranu pobačaja i omogućavanja traženja nafte u zaštićenim područjima Aljaske.

Najvažniju ulogu u osiguravanju premoći republikanaca u Kongresu na izborima u studenom prošle godine odigrao je predsjednik George W. Bush čija je popularnost stečena borbom protiv terorizma osigurala glasove njegovim stranačkim kolegama pomogavši im doći do kontrole nad Senatom i ojačati nadmoć u Zastupničkom domu.

Bush na važnom mjestu čelnika republikanske većine u Senatu ima svojeg čovjeka Billa Frista iz Tennesseeja nakon što je Trent Lott iz Mississippija morao odstupiti zbog izjave koja je shvaćena kao potpora segregacionizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Republikanska premoć u Zastupničkom domu i u Senatu i Bushov saveznik na mjestu čelnika republikanske većine u Senatu daju Bijeloj kući u sljedeće dvije godine mandata Kongresa političku moć koju već dugo vremena nije uspio osigurati ni jedan američki predsjednik.

Bush je i u prošlom Kongresu imao uspjeha uspijevši progurati svoj zakon o 1,35 bilijuna dolara smanjenja poreza tijekom 10 godina te stvaranje ministarstva za unutarnju sigurnost.

Nadmoć republikanaca u Kongresu ipak nije takva da ne bi davala izglede demokratima da blokiraju zakone koji im ne odgovaraju ili namentu svoje.

Među 535 članova Kongresa 64-ero su nova lica na Capitol Hillu, a po prvi put žena će voditi klub zastupnika jedne od velikih stranaka: Nancy Pelosi, demokratska zastupnica iz Californije vodit će demokratsku zastupničku manjinu u Zastupničkom domu.

Broj žena je i u Zastupničkom domu i u Senatu najveći do sada.

Porastao je i broj zastupnika pripadnika manjina premda još ne odražava njihov udio u stanovništvu Sjedinjenih Država. Među zastupnicima Zastupničkog doma sjedit će 9 posto crnaca (12,3 posto američkog pučanstva) i 5,3 posto Hispanoamerikanaca (12,5 američkog pučanstva).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara