PRVOTNI CILJ TURSKIH NAPADAČA BIO JE JEDAN IZRAELSKI BROD

Militantna islamistička skupina koja je izvršila prošlomjesečni razorni samoubilački napad na britanski konzulat u Istanbulu prvotno je namjeravala napasti jedan izraelski brod, objavile su u subotu novine Milliyet.

Pozivajući se na izjavu Haruna Ilhana, pritvorenog turskog militanta povezanog s Osamom bin Ladenom, Milliyet piše da je ta skupina odlučila napasti konzulat u posljednjem trenutku nakon što izraelski brod nije pristao u turskoj luci Alanyi na Sredozemnom moru.

On nije precizirao o kojem se tipu broda radilo, ali su novine Cumhuriyet objavile u petak da je to bio putnički brod.

Britanski je konzul bio među više od dvanaest ubijenih ljudi u napadu 20. studenog na konzulat. Istodobno je eksplodirala bomba ispred banke HSBC.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti su napadi uslijedili pet dana nakon slično sinhroniziranih eksplozija u dvije istanbulske sinagoge. U ta je četiri napada ubijena 61 osoba, a nekoliko stotina je ranjeno.

Turski mediji navode da je Ilhan priznao da je član al Qaide i da je živio godinu dana u Afganistanu nakon što je izbjegao služenje vojske u Turskoj. On je uhićen zajedno s još sedmoricom muškaraca prošlog vikenda u turskom gradu Konya.

(Hina) kga br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara