PSIHIJATRI I GENETIČARI O POSLJEDICAMA DIJAGNOZE NA PACIJENTA

Psihijatri i genetičari zapitali su se na međunarodnoj konferenciji u Parizu kako dijagnoza genetske bolesti prije pojave bilo kakvih simptoma može utjecati na budućnost pacijenta, napose kada je riječ o djeci. L

Christiane Verellen, genetičarka iz Bruxellesa misli da se "dijagnozu ne smije prognozirati ocijeni li se da može škoditi ili da nema nikakve koristi za dijete".

Roditelji traže testiranje kako bi "predvidjeli budućnost" djeteta, no neće li zapravo "uništiti njegovu budućnost", birajući umjesto njega studij i budući posao, zaključila je u prigodi 12. konferencije Europskog društva psihijatara za djecu i mladež (ESCAP).

Ako dijagnoza omogućuje prevenciju, ne dvojimo treba li upozoriti na bolest, no problem nastaje, ističe, kod bolesti koje se često javljaju tek u zreloj dobi i koje se ne mogu spriječiti, kao što je Huntingtonova, rijetka neurološka bolest koja pogađa jednu od deset tisuća osoba i javlja se između 35. i 50. godine života.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema mišljenju profesora Philippea Mazeta iz pariške bolnice La Pitie-Salpetriere, treba razlikovati tri situacije: osoba može oboljeti od genetske bolesti, biti sklona bolesti ili nositi mutirani gen. Reakcija ovisi i o predviđenim ili nepredviđenim okolnostima otkrivanja nasljeđa.

Čak i pacijentima koje se obavještava da nisu nositelji rizičnog gena treba psihološka pomoć, istaknula je profesorica Varellen, podsjećajući na "sindrom preživjelih" i na potrebu da se "isprave odluke".

(Hina) vrad dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara