Psihijatrica: Fritzl je cijelo vrijeme bio svjestan svega što čini

Psihijatrica: Fritzl je cijelo vrijeme bio svjestan svega što čini

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

AUSTRIJSKA forenzička psihijatrica Heidi Kastner, koja je vještačila monstruma Josefa Fritzla, u intervjuu za portal Spiegel je usporedila austrijskoga monstruma sa sličnim očevima nasilnicima nad kćerima. Kastner je intervju dala nakon objave njezine knjige u kojoj piše upravo o slučajevima očeva nasilnika u kojima je vještačila.

Depresivne majke i narcisoidni očevi

Psihijatrica uspoređuje i slučajeve nasilnih majki i očeva. Prema njenim nalazima, nasilni muškarci imaju jednu zajedničku liniju: životno su poraženi na dva nivoa, partnerica ih je ostavila i istovremeno su ostali bez posla, ili su u ozbiljnim financijskim poteškoćama. Žene u istim uvjetima počine samoubojstvo, a prije toga ubiju i djecu. Najčešći uzrok u žena je depresija, koja je kod muškaraca zamijenjena narcisoidnim poremećajem.

Psihijatrica krivi žene što često kao izgovor za neprijavljivanje nasilnika u obitelji navode da bi bile "izgubljene bez njega", te stoga majčino prešućivanje postaje jednako nasilje kao i očevo zlostavljanje. Kastner je navela i kako je čest slučaj da, kad djevojka nakon dugogodišnjeg zlostavljanja, prijavi nasilnika, čitava obitelj stane na stranu nasilnika. Istovremeno, ženske žrtve su mnogo emancipiranije od muških. Vrlo je rijedak slučaj da se zlostavljani dječaci obrate policiji jer je njima puno teže priznati da ih zlostavlja muški uzor.

"Vježbao seksualnu moć"

Nakon vještačenja austrijskoga monstruma Josefa Fritzla, Kastner je navela da je ona s Fritzlom razgovarala 27 sati te da je nakon toga mogla objasniti "kakav je on čudak" te da ga je potpuno razumjela. Psihijatrica je njegovu "čudnost" objasnila njegovim vjerovanjem u vlastito neograničeno, seksualno vježbanje moći. "On je slijedio djevojke u parku, silovao ženu i utamničio vlastitu kćer, ali je konstantno vjerovao da se iz svega može izvući", objašnjava Kastner. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Fritzl je cijelo vrijeme bio svjestan svega što čini", tvrdi psihijatrica koja dodaje da joj je sam monstrum rekao kakao mu je svakoga dana bilo teže okončati situaciju s vlastitom kćeri. "Nakon tjedan dana ju je želio pustiti, ali nije znao kako bi situaciju objasnio vlastitoj ženi", objasnila je i dodala da je Fritzl odlučio zadržati kćer u podrumu dok se "ne slomi", te je onda pustiti "siguran da ona nikome ništa neće reći". Ipak, što je vrijeme više odmicalo, Fritzl je bio sve svjesniji da je jedino rješenje da kćer zauvijek zadrži u podrumu.

"U njegovoj je glavi sve bilo jednostavno"

Kastner je opovrgnula spekulacije da je Fritz genijalac objasnivši da za ono što je on učinio nisu bile potrebne nikakve posebne sposobnosti. Liječnica je dodala da se radi o vrlo jednostavnom čovjeku koji nema nikakve "sofisticirane refleksije", već je u njegovoj glavi "sve vrlo jednostavno".

Na kraju, psihijatrica je navela da slučaj Fritzl nije jedinstven, te da se ona u svojoj 12-godišnjoj karijeri, više puta srela sa sličnim zlostavljačima. "Zlo sam vidjela mnogo puta. Poznajem je iz svih perspektiva.", zaključila je Kastner.

Kći zatočena u podrumu 24 godine

Podsjetimo, 74-godišnji umirovljeni elektro-inženjer Josef Fritzl proglašen je krivim po svim točkama optužnice - od ubojstva iz nehaja sina Michaela, do silovanja, incesta, zlostavljanja i držanja u ropstvu kćeri Elisabeth i djece. Sud mu je odredio doživotno smještanje u psihijatrijsku ustanovu, kako više nikad ne bi nikome naudio.

43-godišnju Elisabeth Fritzl je nakon 24 godine zatočeništva, tijekom kojih se smatrala nestalom, policija iz podruma obiteljske kuće, koja se nalazi u blizini austrijskog grada Amstettena, oslobodila 27. travnja 2008. godine. Monstruozni otac ju je tijekom dugogodišnjeg zatočeništva seksualno i fizički zlostavljao. Rodila mu je sedmero djece, od kojih je troje s njom od rođenja bilo zatočeno u podrumu, a jedno je nakon rođenja umrlo. Preostalo troje djece Fritzl je uzeo u svoju "zakonitu" obitelj, a svojoj supruzi, koja i dalje tvrdi kako ništa o njegovim zločinima nije znala, rekao je da je novorođenčad njihova odbjegla kći ostavila ispred kućnih vrata uz poruku neka se oni brinu o djeci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara