Pučki pravobranitelj Ante Klarić u Zadru

RAZGOVOROM sa zadarskim županom Šimom Prtenjačom pučki pravobranitelj Ante Klarić jutros je počeo svoj petodnevni posjet Zadarskoj županiji.

Pučki pravobranitelj je izjavio kako mu je cilj upoznati se sa stanjem ljudskih prava, socijalnom slikom, zaštitom prostora te s problemima nezaposlenih, izbjeglih i doseljenih osoba u Zadarskoj županiji.

Te probleme prati naš ured koji je u funkciji zastupanja Sabora, izjavio je pučki pravobranitelj Ante Klarić i dodao kako u mnogim segmentima ne funkcionira sustav i postoji pravna anarhija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zadarski župan Šime Prtenjača izvijestio je pučkog pravobranitelja Antu Klarića da u Zadarskoj županiji postoje ozbiljni problemi u zaštiti prostora. Županija je tu nemoćna, rekao je Prtenjača, jer prostor nadzire država koja decentralizira samo neke poslove i obveze lokalnim zajednicama, ali ne i sredstva.

Uz ostalo, postoji prava "apartmanija", grade se apartmani koji nisu u funkciji turističkog razvoja, nego privatnog poduzetništva. Isto tako, nastavio je Prtenjača, u oblasti socijalne politike, jedinice lokalne samouprave su nemoćne, a kad je riječ o obnovi, što je također u nadležnosti državnih tijela, događa se da razne međunarodne udruge bez ikakva nadzora i rješenja provode obnovu uglavnom građanima srpske nacionalnosti. Izdaju se zatim rješenja o povratu imovine, a istodobno se ne rješavaju smještajni problemi doseljenih hrvatskih obitelji, rekao je Prtenjača.

Govoreći o međunacionalnoj situaciji, Prtenjača je rekao da incidenata takve vrste nema.

Nakon razgovora sa zadarskim županom Šimom Prtenjačom, pučki pravobranitelj Ante Klarić susreo se s voditeljicom Ureda OESS-a u Zadru, zatim sa zadarskim gradonačelnikom Božidarom Kalmetom, a za poslijepodne predviđen je prijam stranaka u zadarskom Gradskom poglavarstvu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara