Pučki pravobranitelj: Državna uprava nemarna u rješavanju upravnih predmeta

DRŽAVNI pučki pravobranitelj Ante Klarić rekao je danas na konferenciji za novinare u Sisku da je iznenađen nemarnošću i sporošću državne uprave u rješavanju upravnih predmeta koji građanima trebaju osigurati ostvarivanje ustavnih i zakonskih prava i sloboda.

Klarić je jučer popodne i danas u Koordinacijskom centru OESS-a u Sisku primio 30-ak građana koji su, kako je rekao, od Ureda pučkog pravobranitelja najviše tražili pomoć u rješavanju imovinsko-pravnih pitanja u obnovi kuća ili ulaska u posjed te provedbe statusnih i socijalnih postupaka kod državne ili lokalne uprave ili pravosudnih tijela.

Istaknuo je da po prigovorima građana može zaključiti da se pojedini predmeti rješavaju sporo i površno. "Postupci dugo traju, stranke lutaju od vrata do vrata, od šaltera do šaltera, od nemila do nedraga", zaključio je Klarić.

Kao na jednu od teškoća upozorio je na nedostatak besplatne stručne pomoći i savjeta građanima u ostvarivanju svojih prava, jer su stručne usluge preskupe i građani ih ne mogu platiti, zbog čega su uskraćeni u ostvarivanju prava ili mogućnosti ulaganja žalbe.

"Posebno je težak položaj bosanskih Hrvata, napose posavskih Hrvata, koji su dovedeni u Hrvatsku, a sada kao da su zaboravljeni od svih i prepušteni su sami sebi na milost i nemilost", rekao je Klarić. "Njima je država dužna osigurati sva njihova prava koja uživaju svi drugi hrvatski građani", smatra Klarić.

Pučki pravobranitelj posebno se osvrnuo na slučaj mr. Steve Tomića iz Petrinje koji već godinama pokušava ostvariti svoje pravo na rad u Dječjem vrtiću u Petrinji. "Tomić je hrvatski Srbin, hrvatski branitelj iz Domovinskog rata, ratni direktor petrinjskog Dječjeg vrtića u progonstvu, a nakon povratka u slobodnu Petrinju opozvan je s dužnosti ravnatelja i ostao je bez posla. Od tada se pokušava vratiti na svoj posao, ali to ne uspijeva unatoč pravomoćnim presudama u svoju korist, jer se ne provode i opstruiraju se", kazao je Klarić.

"Zaprepašten sam tim slučajem. Mislio sam da se nešto takvo u Hrvatskoj više ne može dogoditi", izjavio je Klarić i najavio da će njegov Ured zatražiti da mr. Tomić napokon ostvari svoje pravo.

Osvrnuvši se na razgovore s ljudima koji su tražili njegovu pomoć i savjet, Klarić je naglasio da se ljudi, bez obzira na narodnost i vjeroispovijed, suočavaju s istim teškoćama kad hoće ostvariti svoja prava kod pojedinih upravnih ili sudbenih tijela.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara