Pučki pravobranitelj Klarić u Vojniću i Krnjaku

PUČKI pravobranitelj Ante Klarić za višednevna radnog boravka u Karlovačkoj županiji danas je s općinskim vodstvima Krnjaka i Vojnića te s predstavnicima Srba i udruga naseljenih Hrvata razgovarao o bržem nalaženju trajna smještaja naseljenika i povratu imovine.

Ante Klarić je objasnio kako se hrvatska država obvezala da će do kraja ove godine vratiti oko šest tisuća kuća, a do krja 2004. i tisuću preostalih, čime će se riješiti pitanje povrata imovine vlasnicima uz međunarodnu pomoć.

Predstavnici Udruge naseljenih Hrvata iz BiH Slavici Lagundžiji odgovorio je da Hrvatska poštuje volju Hrvata iz BiH da se trajno nastane u Hrvatskoj, ali da je Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva na temelju međudržavnih sporazuma s BiH osigurala deset milijuna kuna vrijedan građevni materijal za obnovu hrvatskih sela u prvom redu u bosanskoj Posavini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moglo bi se dogoditi", rekao je Karić, "da zemljište u bosanskoj Posavini, koje je 75 posto u vlasništvu Hrvata, jednoga dana bude proglašeno napuštenim i bude podržavljeno".

U Vojniću u 245 kuća žive pretežno hrvatski prognanici iz BiH, zahtjeve za povrat predala su 203 vlasnika, a uvidom u upisnik Uprave za prognanike, povratnike i izbjeglice u Uredu u Vojniću proizlazi da u 200 od 203 kuće za koje se zahtijeva povrat žive obitelji za koje se država obvezala da će ih trajno smjestiti, a tri kuće su u protupravnoj uporabi.

Sutra će se Klarić sastati s predstavnicima Područnog ureda OESS-a u Karlovcu i nevladinim udrugama. Posjetit će i Upravni odjel za obnovu i razvoj Karlovačke županije, Istražni odjel Županijskog suda u Karlovcu i prognaničko naselje Gazu u Karlovcu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara