Puhovski: Banac u svemu vidi intrige, komunicira staljinistički!

"BANAC kaže da postoje intrige u Izvršnom odboru HHO-a, zbog intriga je otišao iz LS-a, svugdje oko sebe vidi intrige. Jučer je upotrijebio formulaciju da u HHO-u postoji 'otpor promjenama zamaskiran u drukčije mišljenje', što je po meni nedopustiva staljinistička komunikacija", kazao nam je Žarko Puhovski, koji je na jučerašnjoj sjednici Hrvatskog helsinškog odbora donio konačnu odluku - istupiti iz te organizacije, iako u njoj djeluje od 1993. godine s dvije godine pauze.

Odlučio je tako, kaže, ne zbog Ive Pukanića, nego zbog toga što HHO nije reagiralao na tekst u tjedniku Globus, u kojemu je Puhovski oslovljen kao "bolest HHO-a".

"Nisam dovoljno kritičan prema sebi da se smatram bolešću"

"Nisam dovoljno kritičan prema sebi da se smatram bolešću od koje se treba izliječiti i ostao sam zatečen što nije bilo prosvjeda od strane HHO-a. To je nedopustivo. I nisam im rekao 'Sramite se', jer to nije moj stil", kaže Puhovski, koji nam se požalio da ga Europapress Holding sustavno napada, a za kojega se "HHO pretijesno vezao".

"Njihova izdanja raspravljaju o mojoj seksualnoj potenciji pa se pitaju jesam li  stvarno tako dobar profesor, što je s mojim privatnim životom, jesam li pravi nevladin aktivist...? Počelo je sa slučajem Pukanić, u kojemu nisam napravio ništa drugo nego kazao da se mora saslušati i druga strana. Jedino sam Bancu rekao da se sastajem s Ivom Pukanićem i to je saznala novinarka Jutarnjeg lista 15 minuta kasnije. Nitko joj drugi nije mogao reći", kaže Puhovski. Šefa HHO-a optužuje za zavođenje jednoumlja, za što Puhovski kaže kako to ne smatra "neophodnim za jednu takvu organizaciju".

"Ne mislim da se HHO raspada ili da će članovi nastaviti istupati"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puhovski je četvrta osoba koja je izašla iz HHO-a nakon dolaska Banca na čelo u studenom prošle godine. Prije tjedan dana ostavku je podnio i Bančev zamjenik, odvjetnik Zdravko Bazdan, a u siječnju je iz Izvršnog odbora odstupio i Tin Gazivoda. Veljko Miljević je najprije zamrznuo svoje članstvo kad se uključio u obranu optuženika za ratni zločin Branimira Glavaša, da bi nakon Bančevih istupa istupio iz Odbora.

"Miljević je kritiziran zbog onoga što radi, a ja zbog onoga što mislim, i istina je da je ovo razdoblje nastupilo nakon mirnih sedam godina. Ali ne mislim da se HHO raspada ili da će članovi nastaviti istupati. Samo ne znam što će biti sa zaposlenicima ondje", kaže bivši HHO-ovac, ne precizirajući zašto.

Puhovski kaže da su za njega dani aktivizma završili.

"Nastavit ću raditi svoj posao, predavati, pisati kolumne i bit ću na raspolaganju novinarima ukoliko im zatreba mišljenje. Prestar sam za aktivizam, udruge prepuštam mlađim generacijama", kaže Puhovski.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara