Puhovski: Na izbore ćemo opet za godinu dana, tada će svima biti jasno da je velika koalicija rješenje

Puhovski: Na izbore ćemo opet za godinu dana, tada će svima biti jasno da je velika koalicija rješenje

Foto: FAH

POLITIČKI analitičar Žarko Puhovski analizirao je za RTL što čeka Hrvatsku nakon prijevremenih parlamentarnih izbora u rujnu.

Kazao je da postoji ozbiljna mogućnost da će se, zahvaljujući postizbornim koalicijama, ponovno dogoditi neuspješan scenarij na čelu države te da zato smatra da je važno da se prije izbora svi izjasne barem s kim neće ići u koaliciju. "Ono što je rekao Lovrinović je besmislica. Tko god uđe u parlament će ići ili u savez s SDP-om ili HDZ-om, treće nije moguće", objašnjava.

Kaže da smatra da je SDP sada u maloj prednosti, ali da ne vjeruje da će imati dovoljno glasova da sami sastave Vladu. "HDZ će izgubiti izbore, ali s malom razlikom", predviđa Puhovski.

RTL iz vrha HDZ-a doznaje da uz Plenkovića potpise za kandidaturu za šefa HDZ-a skuplja i Đuro Njavro. Na upit smatra li da je moguće da se HDZ promijeni u ovako kratko vrijeme, kaže da jest, ali ne u sljedećih 50-ak dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većinski HDZ je zapravo uz politiku Karamarka. I to je problem koji je uteg prije svega i ovom kandidatu koji bi pokušavao nešto liberalno pokazati, ali manji uteg Kovaču koji bi mogao kao desni kandidat proći. Dakle, Kovač bi tu bio u prednosti pred Plenkovićem, a Plenković ima prednost što ima taj tzv. europski štih", kaže.

"Uskoro će svima biti jasno da je velika koalicija jedino rješenje"

Komentirajući kakvu predizbornu kampanju očekuje i smatra li da će doći do sučeljavanja HDZ-a i SDP-a, što se dosad izbjegavalo, kaže da do toga mora doći.

"Sad Milanović nema drugog izbora, on je stalno pio krv Karamarku da to nije u stanju podnijeti. Ako on sad odustane, on je izgubio jako puno svog imidža, njemu je do toga stalo. Bit će sučeljavanja, ali nadam se da će srećom kampanja biti manje oštra nego dosad, što ne znači da će biti dosadnija", smatra Puhovski.

"Ja se bojim da će svi ući u parlament i da će to opet izazvati cirkus kakav smo imali do sada, možda čak i neki novi. Sve ove manje stranke mislim da će ući, neke nove baš ne očekujem da će imati naročit uspjeh ako se ne okrupnjavaju. Mislim da će u osnovi slika biti slična onoj koju smo imali s tim da će SDP vjerojatno biti nešto jači, a HDZ nešto slabiji.

Bojim se da je moguće da ćemo opet ići na izbore za osam mjeseci do godine dana i tada će sigurno svima biti jasno da je velika koalicija rješenje. Sada to još uvijek nije", zaključuje Puhovski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara