Puhovski: Nacional je napravio glupost koja će izazvati još veće gluposti

NAKON što je tjednik Nacional prenio karikature koje ismijavaju islamskog proroka Muhamda, a koje su dosad potakle neviđene nasilne prosvjede širom svijeta u kojima je više osoba izgubilo život, popričali smo s predsjednikom Hrvatskog helsinškog odbora Žarkom Puhovskim, koji je osudio objavu spornih karikatura, te odmah dodao kako su nasilni prosvjedi za još veću osudu.

"Nacional objavom tih karikatura nije ispunio nešto što bi se moglo podvesti pod načelo prava na informiranje, oni nisu objavili ništa novo. Iz toga se vidi da se radi o provokaciji. Rekao bih da se radi o gluposti koja će izazvati još veće gluposti." - kazao je Puhovski u razgovoru za Index.

"Ne vjerujem da će hrvatski muslimani nakon ovoga postati opasni, ali će se hrvatski građani naći na popisu onih koji neće biti sigurni na svijetu. Ako su to htjeli postići, onda su uspjeli. Motiv je ovdje nevažan, ja sve mjerim po učinku, a ovdje je učinak loš." - dodao je predsjednik HHO-a.

Na Nacionalovu objavu karikatura reagirala je i hrvatska Vlada, ustvrdivši u priopćenju da se u medijima nikako ne mogu objavljivati prilozi koji podcjenjuju i izruguju drugu vjeru, nacionalnost, rasu ili svjetonazor.

"Da je to uobičajena praksa Vlade, bio bih još zadovoljniji, ali u prošlosti je bilo sličnih stvari koje su ismijavale ne samo pravoslavce i muslimane nego i katolike, a Vlada nije reagirala. Razumijem Vladu, ona se ponaša po načelu "Dobar je strah kome mu ga je bog dao". Ipak se tu radi o potencijalnoj ugroženosti naših državljana u inozemstvu." - kazao nam je Puhovski.

"Svatko sam odlučuje osjeća li se osobno uvrijeđen nečim ili ne, ali nitko nema pravo reagirati nasilno. U tim prosvjedima već ima i mrtvih, što je apsolutno neprihvatljivo. Prvo osuđujem fizičke reakcije na uvrede, a onda i samu glupu uvredu, što objava ovakvih karikatura nesumnjivo jest. Svaki urednik koji je odobrio objavu takvih karikatura morao je znati da će to biti itekako uvredljivo za muslimane, to pripada pučkoj školi vjerske kulture." - dodao je Puhovski.

"Glupo je da se odgovorni za objavu karikatura nisu ispričali, ali ne mogu zamisliti niti teoretsko opravdanje za fizičko nasilje izazvano objavom karikatura." - zaključio je predsjednik HHO-a.

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara