Puhovski: Stanje ljudskih prava u ovoj godini nešto bolje nego u prijašnjoj

STANJE ljudskih prava u Hrvatskoj u ovoj se godini postupno popravljalo u odnosu na prošlu godinu, izjavio je danas predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Žarko Puhovski prigodom dodjele godišnjih nagrada HHOa za promicanje i zaštitu ljudskih prava.

"Nakon prošlogodišnjeg zastoja ove se godine stanje ljudskih prava mukotrpno i lagano pokrenulo u pozitivnom pravcu pa je sada opet oko nule", rekao je Puhovski u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Dodao je da su pomaci učinjeni po pitanju privredne situacije i socijalnih prava (smanjenje nezaposlenosti) te zakonske regulative (donošenje zakona o pravu na informiranje, odluka Ustavnog suda o ukidanju izmjena Kaznenog zakona). Polako se, tvrdi Puhovski, poboljšavaju prava povratnika, unatoč očitom otporu "nerijetko povezanim s funkcijama u ministarstvima".

Kao primjere koji odražavaju loše stanje ljudskih prava naveo je pritiske na izbjegle Hrvate iz BiH koji borave na kninskom području, kašnjenje s povratkom otuđene imovine, te prekoračenje rokova za izbor Programskog vijeća HRT-a.

HHO od novoizabrane vlasti očekuje normalizaciju odnosa u državi i reakciju na kršenje ljudskih prava.

"Od nove vlasti očekujemo promjene, da nauči nešto od prošle vlasti koja je u pogledu ljudskih prava bila smušena i odnosila se neutralno, a posebno od prve vlasti koja je deset godina vladavine eksplicitno bila negativno određena prema zaštiti ljudskih prava", rekao je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 1. prosinca HHO-u se za pomoć obratilo 1.607 osoba, slično kao prošle godine, a najviše su se žalili na neučinkovitost sudstva i državnih institucija, posebno zbog kašnjenja u donošenju odluka. Zabrinjavajuće je i stanje u odnosu države i društva prema Romima, te u jačanju organiziranog kriminala, kazao je Puhovski.

Nagradu "Joško Kulušić" za doprinos u zaštiti ljudskih prava na području medijskog djelovanja HHO je uručio novinaru "Novog lista" Radi Dragojeviću, te po prvi put i glazbenicima, rock skupini "Hladno pivo".

Za doprinos u promicanju međureligijskog dijaloga "Mašović-Nikolić-Vincetić" dobio je isusovački svećenik don Martin Sentić.

HHO nije uručio godišnju nagradu "Miko Tripalo" koja se dodjeljuje državnim dužnosnicima i političarima za konkretan doprinos u promicanju i zaštiti ljudskih prava izvan profesionalne dužnosti, jer se, kaže Puhovski, nitko od njih po tome nije istaknuo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara