Pukanić i Pavić su prekršili zakon dogovaranjem cijena svojih tjednika!

Foto: Arhiva

IVO PUKANIĆ i Ninoslav Pavić prekršili su 9. članak Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja kada su dogovorili da istovremeno povećaju cijenu Globusa i Nacionala za dvije kune, izvijestila je u Narodnim novinama Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. I NCL i EPH bi zbog kršenja ovog zakona mogli biti kažnjeni s najviše 10 posto prihoda kojeg su ostvarili u zadnjoj godini za koju imaju zaključena financijska izvješća.

Agencija je istragu pokrenula nakon što su prošle godine u medijima osvanule SMS prepiske iz mobitela ubijenog Pukanića. Posebno zanimljiva su bila njegova dopisivanja s šefom EPH Pavićem. Sve do tada smatralo se da su Pukanić i Pavić ljuti rivali, ali njihovi su SMS-ovi otkrili da su šefovi dva medijska koncerna privatno dosta bliski. Interes agencije izazvao je dio prepiske iz kojeg proizlazi da su Pukanić i Pavić sklopili usmeni dogovor da istovremeno podignu cijenu svojih tjednika sa 12 na 14 kuna i time prekršili zakon.

Prvi potez Agencije bio je da od Uskoka dobije potvrdu autentičnosti prepiske, što je odmah i učinjeno. Nije trebalo puno istraživati da bi se utvrdilo kako su Nacional i Globus poskupjeli u istom tjednu 2008. godine, nakon sporazuma Pukanića i Pavića.

"Na temelju članka 9. stavka 1. točke 1. ZZTN, zabranjeni su sporazumi između poduzetnika, ugovori, pojedine odredbe ugovora, izričiti ili prešutni dogovori, usklađeno djelovanje, odluke udruženja poduzetnika koji kao cilj ili posljedicu imaju sprječavanje, ograničavanje ili narušavanje tržišnog natjecanja na mjerodavnom tržištu, a naročito su zabranjeni oni sporazumi kojima se izravno ili neizravno utvrđuju kupovne ili prodajne cijene, odnosno drugi trgovinski uvjeti", navodi Agencija u svom izvještaju kojeg potpisuje Olgica Spevec.

EPH i NCL tvrde da nisu dogovorili rast cijena

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu svoje istrage Spevec je zatražila očitovanje i od EPH i od NCL grupe. NCL je odluku o poskupljenju obrazložio "relevantnim pokazateljima o povećanju troškova proizvodnje, tj. cijene tiskanja i distribucije te kao reakciju na pad prodaje tjednika Nacional". Odluku o poskupljenju je, tvrde, donijela Uprava NCL-a sredinom srpnja 2008. godine. NCL također tvrdi kako cilj povećanja cijene s 12,00 na 14,00 kuna nije bio ostvarivanje dodatnog profita i stjecanje prednosti pred drugim tržišnim takmacima.

EPH u svom je očitovanju istaknuo prigovor vjerodostojnosti objavljenih SMS prepiski. Pavić također tvrdi kako je dopisivanje s Pukanićem preko SMS poruka izvučeno iz konteksta. "Nadalje, EPH je istaknuo da 30-ak sms poruka od 31. srpnja 2008. i 1. kolovoza 2008. jedino može govoriti o neozbiljnosti komunikacije i nedostatku povjerenja između odgovornih osoba EPH i NCL, te da nije bilo ni jasno izražene, ozbiljne volje za zaključenjem zabranjenog sporazuma, tj. dogovora o povećanju cijene općeinformativnih tjednika »Globus« i »Nacional«. Stoga je, prema mišljenju poduzetnika EPH, u konkretnom slučaju riječ o eventualnom paralelnom postupanju jer su odgovorne osobe navedenih poduzetnika mogle razgovarati samo o već donesenoj odluci o povećanju cijene tjednika", navodi se u izvještaju Agencije. Iz EPH tvrdi da su cijenu Globusa povećali "s obzirom na financijske parametre".

Pavić i Pukanić dogovorili privatni kartel

Djelatnike Agencije, međutim, nisu uspjeli uvjeriti. "Nesporno je utvrđeno da predmetni sporazum predstavlja tešku povredu ZZTN, budući da sadrži sve elemente kartelnog sporazuma", navodi se u izvješću objavljenom u Narodnim novinama. "Pod kartelnim sporazumom, u pravu tržišnog natjecanja, podrazumijeva se izričiti ili prešutni sporazum između dva ili više poduzetnika, izravnih tržišnih takmaca čiji je cilj potpuno isključivanje tržišnog natjecanja između sudionika sporazuma s ciljem da se povećanjem cijena ostvari dodatni, značajno povećani profit", objašnjava Agencija uz obrazloženje da se u ovom slučaju radi o privatnom kartelu.

"Naime, riječ je o sporazumu između izravnih konkurenata tj. izričitom dogovoru na najvišoj razini između odgovornih osoba rečenih poduzetnika, kojim se, s jedne strane, izravno utvrđuju cijene općeinformativnih tjednika Globus i Nacional, a s druge strane, determinira se vrijeme njihove primjene. Na opisani način izbjegnut je rizik koji sa sobom donosi tržišno natjecanje tako da će, umjesto međusobne konkurencije ovim tržištem, upravljati njihov međusobni dogovor", poručuje Spevec i dodaje kako je sporazumom Pavića i Pukanića tržišno natjecanje u potpunosti ukinuto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara