Pukovnik Čedomir Branković u Veleposlanstvu SCG u Sofiji čeka na povratak

Pukovnik Vojske Srbije i Crne Gore Čedomir Branković, koji je uhićen u utorak u Bugarskoj na osnovu međunarodne tjeralice Interpola raspisane na zahtjev Hrvatske, nalazi se u veleposlanstvu SCG u Sofiji i čeka na povratak u Srbiju, tvrdi beogradski dnevnik "Danas" od subote.

U Veleposlanstvu SCG u Sofiji, piše list, nisu željeli komentirati tu informaciju, obrazlažući to činjenicom da su u tijeku razgovori na najvišoj razini između bugarskih i srpsko-crnogorskih vlasti, te da su predstavnici veleposlanstva "neprekidno angažirani oko tog postupka".

Branković je u Bugarsku putovao kao član službenog izaslanstva Vojske SCG, te je u Sofiji uhićen, ali ga je bugarski sud pustio na slobodu u četvrtak, s obrazloženjem da ima diplomatski imunitet. Na tu se odluku žalilo tužiteljstvo, a po pisanju srbijanskih medija, konačnu odluku o tome da li će Branković biti izručen Hrvatskoj ili će se moći vratiti u zemlju nadležni će sud donijeti idućega tjedna.

Županijski sud u Sisku protiv Brankovića je pokrenuo istragu zbog sumnje da je 1991. godine sudjelovao u ratnim zločinima na području Novske.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Dragišić, asistent na Fakultetu za civilnu obranu u Beogradu kazao je za "Danas" da su srbijanske obavještajne službe imale podatak da za Brankovića postoji crvena Interpolova tjeralica, ali da to nije ozbiljno shvaćeno.

"Mislim da nije posrijedi nedostatak informacije, nego da se olako prešlo preko optužbe. Mi moramo to s Hrvatskom hitno riješiti, jer njegova jedina krivica je to što je sudjelovao u ratu", kazao je Dragišić dodajući da je Branković bio "pripadnik legalnih oružanih snaga u vrijeme događanja koja mu se stavljaju na teret".

(Hina) xttag ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara