Pukovnik Grenko vratio se iz mirovne misije u Liberiji

Hrvatski stožerni časnik, pukovnik Boris Grenko vratio se iz mirovne misije UNa u Liberiji (UNMIL), priopćilo je danas Ministarstvo obrane. L

Pukovnik Boris Grenko u mirovnoj je misiji od listopada prošle godine bio sa satnikom Romeom Horvatom i bojnikom Miljenkom Tomićem. Povratak te dvojice stožernih časnika očekuje se 24. listopada, a njih će zamijeniti pukovnici Marinko Šimičević, Pero Križan i Dražen Bartolac, navodi Ministarstvo obrane u priopćenju.

Republika Hrvatska u misiji UNMIL sudjeluje od listopada 2003.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zapadno afrička država Liberija osnovana je 1822. kao rezultat nastojanja Američkog društva za koloniziranje da smjesti oslobođene američke robove u Africi. Godine 1989. zemlju je, nakon pobune predvođene Charlesom Taylorom i nacionalnim patriotskom frontom Liberije protiv vladavine Samuela K. Doea, zahvatio građanski rat.

Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a odobreno je uspostavljanje multinacionalnih snaga za Liberiju i podrška od strane UNAMSIL (UN-ove mirovne misije u Sierra Leoneu), sa zadaćom da svim potrebnim mjerama osiguraju potporu primjeni sporazuma o prekidu vatre od 17. srpnja 2003., sklopljenog između vlade i pobunjeničkih skupina. Rezolucijom Vijeća sigurnosti od 17. rujna 2004. mandat mirovne misije UNMIL produžen je do 19. rujna 2005.

(Hina) pp/xbma ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara