Pula: Antifašisti ogorčeni nastupom zastupnika Ive Lončara

PREDSJEDNIK Udruge antifašističkih boraca Istarske županije i grada Pule Miho Valić uputio je danas pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Zlatku Tomčiću te klubovima zastupnika SDP-a i IDS-a zbog nastupa saborskog zastupnika Ive Lončara koji je "svojim izjavama o Josipu Brozu Titu, srpu i čekiću te crvenoj petokrakoj zvijezdi povrijedio i ponizio osjećaje antifašističkih boraca".

Valić od predsjednika Sabora traži da "ubuduće ne dopusti u Saboru takva vrijeđanja i ponižavanja od strane neodgovornih i bahatih pojedinaca "jer se time dopušta rušenje digniteta i dostojanstva Hrvatskog sabora".

"Takvi nastupi štete ugledu Hrvatske u svijetu čime se još više udaljavamo od nastojanja aktualne vlasti da se što prije priključimo Europskoj uniji", kaže se u pismu i dodaje da u Saboru treba zaštititi dostojanstvo i ponos antifašističkih boraca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik pulske Udruge antifašističkih boraca u pismu upućenom Klubu zastupnika SDP-a pozdravio je potez SDP-ovih saborskih zastupnika koji su napuštanjem dijela saborske sjednice izrazili revolt zbog "bahatog i neodgovornog nastupa zastupnika Lončara".

On je, međutim, u posebnom pismu Klubu zastupnika IDS-a izrazio iznenađenje što se saborski zastupnici IDS-a nisu solidarizirali sa SDP-ovim te što nisu reagirali na "brutalne i neistinite navode Ive Lončara".

Nezavisni zastupnik Ivo Lončar je 16. lipnja na sjednici Sabora u raspravi o prijedlogu da se u kazneni zakon ugradi odredba po kojoj bi se kažnjavalo veličanje bivših fašističkih država, širenja rasizma i ksenofobije, komunističku partiju i njezine simbole nazvao zločinačkim, a J.B. Tita jednim od najvećih zločinaca u povijesti civilizacije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara