Pula: Bivši makedonski ministar Boškovski zadržan u istražnom centru

BIVŠI ministar unutarnjih poslova Makedonije Ljube Boškovski je nakon jučerašnjeg uhićenja zadržan 48 sati u istražnom centru Županijskog suda u Puli zbog opasnosti od bijega te radi okolnosti pod kojima je počinjeno teško kazneno djelo, izvijestio je danas u Puli županijski državni odvjetnik Vlatko Nuić.

Boškovskog, koji ima hrvatsko i makedonsko državljanstvo, vlasti u Skopju terete da je 2002. naredio ubojstvo sedmorice ekonomskih imigranata iz Pakistana i Indije za koje je on smatrao da se radi o teroristima. Njegovo procesuiranje preuzelo je hrvatsko pravosuđe.

Vlatko Nuić je na konferenciji za novinare rekao da će se naknadno odlučiti hoće li se Boškovskom suditi na Županijskom sudu u Puli ili u Zagrebu, na čemu inzistira njegova obrana. Naime, Boškovski ima prijavljeno boravište u Balama za što je nadležan pulski sud, dok mu je prebivalište u Maksimiru u Zagrebu, odnosno na području u nadležnosti zagrebačkog Županijskog suda.

Nuić je ocijenio kako je "slučaj Boškovskog" u tehničkom smislu težak i složen jer im je dostavljen spis na makedonskom jeziku, pa ga treba prevesti, i jer su dokazi i svjedoci u Makedoniji. Stoga će, kako je rekao, trebati odlučiti hoće li se svjedoci saslušavati u Makedoniji ili će se organizirati njihov dolazak u Hrvatsku.

Nuić očekuje kako će makedonsko pravosuđe i policija dati punu potporu i pomoć, a da branitelji Boškovskog, zagrebački odvjetnici Ante Madunić i Neven Crikveni te pulski Rajko Branković budu kooperativni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema Nujićevim riječima, četvorica visoko pozicioniranih djelatnika makedonskog MUP-a zbog ovog su slučaja proteklih dana pritvoreni zbog sumnje da su likvidirali imigrante bez razloga jer čvrsti dokazi govore u prilog tomu da nisu bili teroristi.

Nujić je rekao da je Boškovski tijekom ispitivanja kod istražne sutkinje Sene Midžić Putigna u svoju obranu ponovio kako se protiv njega vodi namješten politički proces u režiji njegovih političkih protivnika. Kazao je i da su sedmorica terorista pucali na njegove policajce koji su u samoobrani morali uzvratiti.

Načelnik kriminalističke policije Hajrudin Merdanović na današnjoj je konferenciji za novinare opovrgnuo nagađanja da je Boškovski pružao opor tijekom uhićenja. Naglasio je da je osumnjičenik bio "vrlo kooperativan prema policiji i kako je ustvrdio da apsolutno vjeruje u hrvatske organe pravosuđa".

Jedan od branitelja Rajko Branković žalio se na odluku istražne sutkinje o 48-satnom zadržavanju Boškovskog u Istražnom centru u Puli.

(Hina) xdspo yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara