Pula: Filmski festival od 19. do 24. srpnja

OVOGODIŠNJI , 50. jubilarni filmski festival "Pula Film festival" održat će se od 19. do 24. srpnja, a u službenoj konkurenciji bit će prikazano najmanje devet filmova, izvijestili su danas na konferenciji za novinare u Puli v.d. ravnatelja Javne ustanove "Pula film festivala" Tedi Lušetić te umjetnička ravnateljica Dijana Mlađenović.

Bitna odrednica ovogodišnjeg festivala, kazala je Dijana Mlađenović, upravo je proslava 50. obljetnice te filmske priredbe, pa se stoga dio programa oslanja na retrospektive pomno odabranih filmova s dosadašnjih festivala.

"Ukupno će biti prikazano 20-ak najboljih filmova jugoslavenske kinematografije a odabrani su po kriteriju da je film bio pobjednik festivala i dobitnik Zlatne Arene te samo dospijeće filma", rekla je ravnateljica.

I "Pula film festival" imat će i međunarodni program, a ove će godine biti u znaku teme "Music".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svi hrvatski filmovi bit će prikazani premijerno u Areni i to "Konjanik" Branka Ivande, "Tu" Zrinka Ogreste, "Svjedoci" Vinka Brešana, "Onaj koji će ostati neprimijećen" Zvonimira Jurića, "Infekcija" Krste Papića, "Ispod crte" Petra Krelje, "Svjetsko čudovište" Gorana Rušinovića, "Doktor ludosti" Fadila Hadžića te "Jeruzalem" Jakova Sedlara, film izraelsko-hrvatske koprodukcije.

Po riječima Mlađenović tri su filma još upitna - "Sretno dijete" Igora Mirkovića, "Sex, piće i krvoproliće" Matića, Jurića i Nujića te "Ono sve što znaš o meni" Bobe Jelčića i Nataše Rajković.

Na novinarsko pitanje Lušetić je odgovorio kako festival stoji 2,379.000 kuna - od toga je Ministarstvo kulture izdvojilo 1,2 milijuna kuna, Istarska županija 100.000, grad Pula 700.000, pulska Turistička zajednica 100.000 kuna, a ostatak će podmiriti sponzori.

"Pregovaramo s predstavnicima Istarske županije da novčano još više pomogne festival", kazao je Lušetić, dodavši kako je ovih dana potpisan sponzorski ugovor s Tvornicom duhana Rovinj, koja će biti partner festivala, te s HT-om. Podsjetio je također da je prošlogodišnji dug festivala 350 tisuća kuna.

Govoreći o uzvanicima i gostima, Lušetić je kazao kako je Pula oduvijek bila otvoren grad te kako su svi dobrodošli ako imaju sličnu viziju. "Na žalost, Bata Živojinović do sada nije bio istog mišljenja, i u Puli ne bi dobro došao pa mu stoga nismo ni poslali pozivnicu", kazao je Lušetić, odgovarajući na novinarski upit o mogućnosti dolaska toga srbijanskog glumca u Pulu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara