Pula: Jakovčić razočaran potezima slovenskih političara

ISTARSKI župan Ivan Jakovčić izrazio je danas razočarenje potezima i izjavama pojedinih slovenskih političara koji, kako je rekao, podliježu predizbornim potezima ekstremista u Sloveniji.

"Hrvatsko-slovenski odnosi ne mogu biti taocima predizbronih kampanja i ambicija ekstremista", kazao je Jakovčić na današnjoj je konferenciji za novinare govoreći o zaoštravanju hrvatsko-slovenskih odnosa.

Po njegovim riječima, za razliku od kopnene hrvatsko-slovenske granice koja je definirana odlukama Badinterove komisije, granica na moru nije riješena, a izvjesno je, smatra on, da ni hrvatska, kao ni slovenska Vlada, same ne mogu riješiti to pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U prilog tomu kazao je kako je previše "teških riječi i izjava kojima se poseže za hrvatskim prostorom palo". Stoga, Jakovčić smatra kako valja odmah pristupiti procesu međunarodne arbitraže koja bi utvrdila morsku granicu u Piranskom zaljevu.

"Pozivam sve one u Europskoj uniji koji nam žele pomoći kako bismo pristupili procesu međunarodne arbitraže jer svako odugovlačenje omogućava ekstremnim pojedincima da i dalje povlače poteze i skreću pozornost na sebe", rekao je istarski župan.

Najavio je kako će županijska vlast u Istri u dogovoru s predstavnicima pograničnih gradova i općina, a uz koordinaciju s hrvatskom Vladom i hrvatskim predsjednikom, uskoro nastojati ublažiti potencijalne probleme koji su u Istri, kako je rekao, prisutni upravo zbog neriješenih granica.

Jakovčić pritom očekuje novo zaoštravanje hrvatsko-slovenskih odnosa u jesen kada će se nastaviti rušiti bespravno sagrađeni objekti, uglavnom u vlasništvu slovenskih državljana. U tom kontekstu izrazio je punu potporu ministrici Marini Dropulić-Matulović i hrvatskoj Vladi da u skladu s funkcioniranjem pravne države nastave sa započetom akcijom rušenja, pa i kada je u pitanju bespravno sagrađen njegov vinski podrum u selu Sveti Juraj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara