Pula: Ministar Giovanardi podupire vodstvo Talijanske unije

MINISTAR za odnose s talijanskim parlamentom Carlo Giovanardi u današnjem priopćenju poslanu iz Rima novinarima u Hrvatskoj izrazio je potporu čelnicima Talijanske unije, navodeći da izuzetno cijeni rad Unije koja u Hrvatskoj i Sloveniji predstavlja talijansku manjinu.

Međutim, dodaje Giovanardi, ovih dana čelnici Talijanske unije bili su bez razloga ´žrtve oštrih kritika nostalgičara bivšega jugoslavenskog komunističkog režima´.

´Upravo zato, ali i zbog objavljivanja podataka o svotama isplaćenim čelnicima Unije, što je u suprotnosti s talijanskom zakonskom procedurom, izražavam potporu i solidarnost predsjedniku Talijanske unije Mauriziju Tremulu i predsjedniku Izvršnog odbora Unije Silvanu Zilliju´, naveo je talijanski ministar u priopćenju, dodavši kako podatak o njihovim primanjima nije nikako prijeporan. Naime, smatra logičnim da se predsjednik Talijanske unije tretira poput gradonačelnika manjeg grada u Italiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar Giovanardi je naveo kako će talijanska vlada i nadalje razvijati suradnju i podupirati inicijative koje učvršćuju položaj talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji, poštujući demokratske i slobodne odluke Talijana u tim državama.

Tršćansko Narodno sveučilište i Talijanska unija sa sjedištem u Rijeci sukobili su se zbog odluke Upravnog odbora Sveučilišta da blokira novac za Uniju i objavi podatke o svotama isplaćenim čelnicima Unije za rad i troškove te zbog najave osnivanja paralelne ustanove, narodnog sveučilišta u Rijeci.

Tršćansko Narodno sveučilište objavilo je podatke o primanjima na zahtjev predsjednika nekih talijanskih zajednica u Hrvatskoj, koji smatraju da su te svote neopravdano visoke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara