Pula: Najavljen program obilježavanja Svjetskog dana Roma

PREDSJEDNIK Udruge Roma Istre Veli Huseini na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli najavio program obilježavanja Svjetskog dana Roma, 8. travnja.

Obilježavanje će u Puli početi sutra i trajat će do 8. travnja. Programom je predviđeno predavanje o povijesti Roma u Istri, prikazivanje dokumentarnih filmova te okrugli stol "Romi u lokalnoj zajednici". Na okruglom će stolu sudjelovati predstavnici grada Pule i Istarske županije, Udruge Roma Istre, Centra kulture Roma Hrvatske te mreže romskih udruga Hrvatske, rekao je Huseini.

Po njegovim riječima, svjetski Dan Roma najznačajniji je praznik u povijesti romskog naroda jer je toga dana 1971. godine skupina romskih intelektualaca osnovala Međunarodni romski kongres na kojemu su donesene značajne odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Istra je pripadnike romskog naroda prihvatila kao svoje i pružila im utočište, a Romi su Istru prihvatili kao svoj zavičaj. Svjesni smo problema i teškoća s kojima se susrećemo, no spremni smo čekati bolju budućnost", istaknuo je predsjednik Udruge Roma Istre Veli Huseini.

Rekao je da, prema posljednjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj ima 9463 Roma koji čine 0,21 posto stanovništva Hrvatske, te da u Istri živi njih 600.

(Hina) dsp jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara