Pula: Nalazi uzoraka u slučaju sumnje na salmonelu negativni

VODITELJICA Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Vlasta Skopljak izjavila je danas da su negativni nalazi uzoraka zatečenih namirnica u umaškom hotelu "Istri" uzetih u nedjelju ujutro i pitke vode kao i obrisci zaposlenih i radnih površina te da do sada nije utvrđen nijedan poseban uzročnik bolesti dijela gostiju.

Prve su analize stolica osoblja i gostiju hotela "Istre" negativne, a čekaju se završni rezultati, dodala je, napomenuvši kako "ni kolege u Sloveniji još nisu uspjeli izolirati nijedan uzročnik" bolesti onih koji su se javili nakon povratka iz Umaga.

Od oko 1700 gostiju toga hotela nakon svečane subotnje večere dio gostiju, od kojih je većina sudionika slovenskih bankovnih igara, osjetio je zdravstvene tegobe, a po simptomima se sumnjalo na salmonelu. Osim Slovenaca među oboljelima su i gosti iz Njemačke, ali i skupina osnovnoškolaca iz Zadra koja je u to vrijeme bila na ekskurziji u Umagu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Skopljak napomenula je kako je moguće da ipak nije posrijedi salmonela, nego, kako je rekla, "enteroviroza" koja se prenosi dodirom ili slinom.

O umaškom i nedavnom šibenskom događaju na konferenciji za novinare u Puli govorila je i predsjednica Udruge za zaštitu i promicanje prava bolesnika dr. Branka Butorac, izrazivši nezadovoljstvo izjavom ministrice turizma Pave Župan-Rusković u jednom od dnevnih listova kako je ona zbog tih slučajeva "vrlo ljuta da bi najrađe šamarala".

"Umjesto da se zabrine zbog niske razine zdravstvene sigurnosti u hrvatskim turističkim odredištima, za što je poglavito ona odgovorna, ministrica prijeti šamarima. Za takve afere nije kriv kuhar, nego prvi čovjek resornog ministarstva koji očito nije poduzeo sve zakonske mjere da se ne dogode takvi propusti", istaknula je dr. Butorac. Dodala je kako bi ministrica nakon tih afera trebala "damski podnijeti ostavku", a ne prijetiti pljuskama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara