Pula: Otvoren ured Matice iseljenika

U Puli je danas svečano otvorena pulska podružnica Matice iseljenika koja će, kako je rečeno, biti svojevrsna spona odnosno posrednik među autohtonim stanovnicima u iseljeništvu koji razmišljaju o povratku.

Istra je jedan od najiseljenijih hrvatskih krajeva pa je bilo nužno otvoriti podružnicu i u Puli kako bi se potaknula kulturna i gospodarska suradnja Istrana i iseljenika, istaknula je predsjednica pulske podružnice Matice iseljenika Ana Bedrina.

Predsjednik Hrvatske matice iseljenika Nikola Jelinčić podsjetio je da je upravo Istra područje s kojeg se stoljećima iseljavao najveći broj stanovnika pa se razumljivom, dodao je, pokazala potreba da se i u Istri otvori podružnica.

"U povijesti je u Istri bilo najviše migracija pa su brojni Istrani napuštali svoju rodnu grudu i odlazili u zemlje poput Italije, Amerike, Argentine, Australije i Kanade", naglasio je Jelinčić, dodavši kako će otvaranjem podružnice iseljenici dobiti više podataka o svojoj matičnoj državi te upoznati njezinu kulturu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu otvaranja pulskoga područnog ureda Hrvatske matice iseljenika otvorena je izložba grafika slikara i pjesnika Virgilija Nevjestića koji živi i radi u Parizu.

Podružnice Hrvatske matice iseljenika otvorene su u Splitu, Dubrovniku, Zadru, Rijeci i Vukovaru.

(Hina) xdspo ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara