Pula: Prevarantica se predstavila kao socijalna radnica pa pokrala staricu

Pula: Prevarantica se predstavila kao socijalna radnica pa pokrala staricu

Foto: Shutterstock

PULSKA je policija jučer zaprimila prijavu 91-godišnjakinje da joj je nepoznata ženska osoba 14. siječnja, iz stana u Nazorovoj ulici u Puli, otuđila novac. Naime, žena se predstavila kao socijalna radnica te je iskoristila nepažnju i odsutnost starice i otuđila joj više tisuća kuna.

Protiv nepoznatog počinitelja podnosi se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, a policijski službenici nastavljaju utvrđivati sve okolnosti događaja i tragati za ženskom osobom, plave kose, srednje građe, u dobi od 35 do 40 godina, koja je osumnjičena za počinjenje ovog kaznenog djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budući su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, Policijska uprava istarska upozorava građane na modalitete prijevara i krađa, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, a kojom prilikom osobe iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavaju njihovu nepažnju te otuđuju predmete veće vrijednosti.

Savjeti policije

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu policijskog službenika, eminentnog stručnjaka (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), ovlaštenog akvizitera, pripadnika inspekcijskih službi, dostavljača pošiljki, inkasatora, poreznog inspektora, trgovca ili vlasnika nekretnina ili pokretnina, pripadnika vjerske zajednice i slično te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja. Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja, prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje (primjerice: nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost i slično) ili prikazivanjem materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično. Nisu nepoznanica ni primjeri kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda, a česti su i slučajevi prodaje ''bižuterije'' pod zlato – radi se o predmetu koji su počinitelj i žrtva navodno slučajno zajedno pronašli i slično.

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetujemo sljedeće: kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi, za djelatnike raznih tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice, vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca', ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti, budite sumnjičavi, ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede, dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara