pula: prikupljeno 12 tisuća potpisa za referendum o istarskom zemljištu

Članovi Odbora za referendum o istarskom zemljištu danas su na konferenciji za novinare u Puli, kojom je obilježen završetak akcije prikupljanja potpisa, priopćili da je njihov zahtjev za raspisivanjem referenduma u razdoblju od 5. srpnja do 5. kolovoza potpisalo 12.129 birača Istarske županije.

"Tako velik broj prikupljenih potpisa dokaz je da su građani Istre shvatili da trgovanje istarskom zemljom donosi samo velike profite pojedincima, a radna mjesta malo kome", kazao je član Odbora za referendum Damir Radnić iz IDF-a.

Rovinjski nezavisni vijećnik Bruno Poropat rekao je da će 12.000 prikupljenih potpisa "spasiti priobalje od šakala koji misle da kroz svoje radnje nisu razotkriveni".

"Sve što čine vrlo je prozirno, a 4,5 milijuna kuna osnivačkoga kapitala tvrtke Brijuni rivijera iskoristit će za predizbornu kampanju i promociju nove koalicije IDS-a i SDP-a koja bi trebala drmati ovim prostorima", kazao je Poropat.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od razloga za osnivanje tvrtke Brijuni rivijera, tvrdi Poropat, pokušaj je prikrivanja malverzacija učinjenih prigodom prodaje dijela brijunskog priobalja, odnosno zemljišta u Barbarigi i Dragoneri. Također riječ je o pokušaju opravdavanja desetogodišnjeg IDS-ova nerada i destruktivnog upravljanja istarskim prostorom, te "maksimalne degradacije prostora, tradicionalnih vrijednosti, autentičnosti istarskog stanovništva i autentičnog razvoja", dodao je.

Bruno Poropat zauzeo se da se, umjesto projekta Brijuni rivijera, u Istri razvija maslinarstvo i vinarstvo, odnosno da se zasadi milijun stabala maslina i pet tisuća hektara vinograda. "To će Istri donijeti više dobroga nego razvoj elitnog turizma za koji ionako nemamo radnika. I danas je vidljivo da nam je turistička sezona katastrofalna, da nemamo dosta kvalitetne radne snage, a što će nam se tek dogoditi ako se projekt Brijuni rivijera realizira?" zapitao je.

Članovi Odbora za referendum najavili su danas nastavak aktivnosti, a one će se, rečeno je, provoditi pod sloganom "Pet do 12 za istarsko zemljište".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara