Pula:Skup o cerebralnoj paralizi

"Planiranje boljeg života za odrasle osobe s cerebralnom paralizom" središnja je tema prvoga međunarodnog kongresa o cerebralnoj paralizi, započeta danas u Puli, na kojem će stotinjak sudionika do subote raspravljati o starenju osoba s cerebralnom paralizom. L

Kako je na otvorenju skupa ustvrdio predsjednik Organizacijskog odbora Miroslav Pospiš, pojava starenja takvih osoba neobično je važna iako se o njoj prerijetko raspravlja.

"Procjenjuje se da u svijetu oko 15 milijuna ljudi boluje od cerebralne paralize i vrijeme je da o posebnim teškoćama i potrebama odraslih s cerebralnom paralizom počnu razgovarati stručnjaci, roditelji i bolesne osobe", kazao je Pospiš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istarski župan Ivan Jakovčić, izaslanik Predsjednika Republike, pokrovitelj skupa, istaknuo je kako Istarska županija u suradnji s udrugama nastoji stvoriti zajednicu u kojoj će se svaki pojedinac osjećati sigurno. "Solidarnosti među ljudima nikada nije dosta te treba graditi društvo u kojem će se pojedinci osjećati sigurno i sretno", zaključio je.

Pulski gradonačenik Luciano Delbianco kazao je kako već dugo godina skrb za osobe s cerebralnom paralizom u gradu zauzima posebno mjesto. Dodao je kako je, međutim, uloga roditelja presudna jer samo dobro upućen roditelj može pomoći svom djetetu i sebi te djelovati u udrugama za uklanjanje fizičkih, psihičkih i socijalnih zapreka.

(Hina) xdspo yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara