Puljić: Bog je uzeo velikog glasnika mira

VRHBOSANSKI nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je, reagirajući na vijest o smrti pape Ivana Pavla II., kako je Bog uzeo velikog glasnika mira te istaknuo zahvalnost Bogu što smo imali ovakvog Papu koji nam je bio tako blizu i zastupao naša prava, dostojanstvo i opstanak.
"Možemo biti zahvalni Bogu što smo imali ovakvoga Papu koji nam je bio tako blizu i koji nas je tako razumio i koji je pastirski i prijateljski zastupao naša prava i naše dostojanstvo i opstanak i na poseban način Katoličke Crkve u Hrvata a i hrvatskog naroda i svih ljudi dobre volje i u Hrvatskoj i u BiH. Možda će to i za nas biti poticaj da znamo bolje vrednovati što smo imali. Možda ćemo tako lakše steći nove prijatelje", kazao je u izjavi za Hinu kardinal Puljić vidno potresen viješću o smrti Svetog Oca.

Kardinal Puljić početkom sljedećeg tjedna otputovat će u Vatikan kako bi sudjelovao u pripremama za pokop Ivana Pavla II i potom u izboru novog Pape, potvrdio u subotu navečer kardinal Puljić nakon što je pristigla vijest o smrti Svetog Oca.

Kardinal Puljić je kazao kako će nedjelju i ponedjeljak provesti u molitvi s narodnom u Bosni i Hercegovini da bi nakon toga otputovao u Italiju.

Kazao je također kako, bez obzira što na ovo gleda razumski i s vjerom ipak ne može sakriti govor srca u takvom trenutku.

"Bilo je puno povezanosti s njime (Svetim Ocem) u onim najtežim danima kada nam je on bio tako blizak nama u BiH. I sam je to tada rekao: S vama sam sve više i više. Sada naprosto osjećamo kako nam je Bog uzeo jednog velikog glasnika mira, glasnika borbe za ljudska prava koji je bio i otac i pastir", kazao je vrhbosanski nadbiskup.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Puljić podsjeća kako je pokojni Papa bio graditelj mostova među različitim vjerama, osoba koja je među mlade unijela osmišljenje traženja životnog puta i navjestitelj Evanđelja širom svijeta.

"Umro je jedan glasnik mira no njegov glas ostaje živjeti", kazao je kardinal Puljić dodavši kako u ovom trenutku vjerojatno niti ne možemo sagledati svu veličinu Ivana Pavla II.

Što se budemo više udaljavali postajat ćemo svjesniji koliko nam je svima značio ovaj Papa, pa i u društvenom i političkom životu gdje njegov cjelokupni doprinos možda još nije ni znan, kazao je Puljić.

Uz doprinos prijelazu iz komunističkog u slobodni sustav i rušenje Berlinskog zida doprinos Ivana Pavla II, po ocjeni vrhbosanskog nadbiskupa, valja sagledati kroz činjenicu da je on uvijek bio pripravan dići glas za istinu i za čovjeka, unatoč svim razlikama u političkim gledanjima.

"Možemo s pravom reći kako je to bio veliki Papa, sigurno čovjek stoljeća i čovjek koji je uveo Crkvu iz jednog milenija u drugi", kazao je kardinal Puljić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara