Pun sebe: Varga se pohvalio postignućima na Facebooku, nezadovoljni pacijenti ga ismijali

Pun sebe: Varga se pohvalio postignućima na Facebooku, nezadovoljni pacijenti ga ismijali

Foto: FAH

KADA se, prije nekoliko dana, zakotrljala priča o uvođenju kanadskog modela zdravstva, još uvijek aktualni ministar zdravlja, Siniša Varga, otvoreno je na Facebooku prozvao čelnike MOST-a zapitavši - "Jesu li to reforme o kojima je govorio MOST?" Ne sjećam se da sam išta o tome čuo u vrijeme kampanje!“.

No, nakon što je MOST reagirao priopćenjem, poručivši kako privatizacije zdravstva neće biti te da će se reforme zdravstvenog sektora provesti kroz 5 ključnih točaka, Varga se danas ponovo oglasio na svojoj Facebook stranici zaključivši kako MOST ide dobrim, ali već utabanim putem.

"Drago mi je vidjeti da MOST slijedi naš plan reformskih mjera tj. da se pet njihovih mjera koje su nedavno objavili u potpunosti naslanjaju na naše poteze. To znači da će već na početku mandata biti u odličnoj poziciji jer smo većinu stvari mi već ODRADILI", napisao je Varga, očito vrlo zadovoljan obavljenim poslom.

U nastavku objave na društvenoj mreži osvrnuo se i na neke MOST-ove mjere.

"Ova Vlada zadržala je osnovnu razinu zdravstvene zaštite za sve građane po principu društvene solidarnosti. Ako će se nastaviti naš smjer reformskih mjera koji je počeo pokazivati rezultate, zdravstvena skrb neće ovisi o tome imate li novaca ili nemate. Kao socijaldemokrat zalagao sam se, i zalagat ću se i dalje, za jednaku dostupnost zdravstvene usluge svim građanima, za kvalitetnu i pravodobno zdravstvenu skrb", napisao je Varga komentirajući prvu mjeru MOST-a po kojoj osnovna zdravstvena zaštita treba biti dostupna svima.
 
Varga: „Bolnice koje su radile bolje dobile su u ovoj godini dodatnih 100 milijuna kuna!“

Ministar se osvrnuo i na mjeru broj 2 - Racionalizacija i financijska stabilizacija sustava, pohvalivši se i tu već postignutim rezultatima.

"Zahvaljujući izlasku HZZO-a iz državne riznice, za zdravstvenu je zaštitu u ovoj godini osigurano 2,2 milijarde kuna više. Zbog novog modela plaćanja prema izvršenoj usluzi, bolnice rade više, brže i bolje. Ovakav model motivira bolnice da rade preko svojih limita jer se 75 posto sredstava uplaćuje po avansu, 20 posto po izvršenju, a dodatnih pet posto prema indikatorima uspješnosti i kvalitete.

Tako su bolnice koje su radile bolje dobile u ovoj godini dodatnih 100 milijuna kuna, na račun onih koji rade lošije. Stoga je većina bolnica godinu završila pozitivno", napisao je Varga istaknuvši i da su svi domovi zdravlja, u 2015. godini, poslovali pozitivno, a u njima se, bez slanja na daljnje liječenje, zbrinjava čak 83 posto pacijenata.

"U bolnice je upućeno milijun pacijenata manje"


"U odnosu na prošlu godinu, iz ambulanti primarne zdravstvene zaštite u bolnice je upućeno milijun pacijenata manje. Novi model ugovaranja primarne zdravstvene zaštite, koji je pohvalila Svjetska zdravstvena organizacija, omogućilo je racionalizaciju zdravstvenog sustava. Smanjeno je propisivanje bespotrebnih lijekova, osobito antibiotika, propisivanje nesposobnosti za rad, upućivanje u laboratorije i bolnice. Treba li dodatno komentirati? Mislim da je sve rečeno", zaključio je SDP-ov ministar zdravlja.

I dok od Svjetske zdravstvene organizacije stižu pohvale, građani su u komentarima ispod Vargine objave ipak podijeljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Super su smanjene liste čekanja, na holter EKG-a da se vidi reakcija na antiaritmik novopropisan u terapiji su člana moje obitelji htjeli naručiti za 10 mjeseci!, napisala je A. M. koja tvrdi kako se "sve se rješava preko veze. a oni koji je nemaju dulje čekaju".

I dok se ministar zdravlja hvali time što je smanjeno propisivanje lijekova te upućivanje u laboratorije i bolnice, od pacijenata za to nije dobio aplauz.

"Tako mogu ići i kod babe da mi gata!"

"Smanjeno upućivanje u laboratorije,moram vam reci da mi se ovaj dio uopće ne sviđa i to iz vise razloga, a vjerujem da ce se samom složiti oni koji znaju o čem govorim. Naime problem br 1 je taj sto osobama koji boluju ili se sumnja na autoimunu bolest doktori ne daju vaditi antitijela ili daju i to samo jednom uvjeravajući nas da je dovoljno jednom u životu sto naravno nije istina, drugo daju vaditi hormon hipofize TSH i po njemu sve određuju, tako mogu ići i kod babe da mi gata! Ono najvažnije nema šanse dobiti, a to je fT3 i fT4, to su hormoni štitnjače po kojima se određuje terapija...samo dok to dođe u hrvatsku jao si ga nama. Uza sve to svakako bi bilo obavezno provjeriti vitaminsko mineralni status u krvi, no to dobiti je kao i na lotu.

Dakle, ako netko nije informiran kod njega ce proći doktorovo ne možete to dobiti, ali ima nas koji istražujemo, čitamo i pratimo liječnike iz vana i iako znamo da je zapravo dosta toga moguće dobiti na uputnicu doktori nas odbijaju jer, naravno, sto vise uštede veća im je placa. Ovo je sramota za bilo koju vladu, ministarstvo zdravlja, specijaliste koji uglavnom pojma nemaju o svemu ili ne smiju znati... I nadalje liječnika opće prakse koji znaju propisati normabel za sve sto nas boli i proglasiti nas ludima!!!", napisala je u komentaru Katarina L. K.

Varga prije par dana na Facebooku prozvao i Antu Ćorušića

"Evo na što vam se svede gotovo 45 dana pregovora oko reformi. Jučer smo imali priliku čuti da se već mjesecima razgovara s kanadskim stručnjacima o modelu kanadskog zdravstva o kojem u svih ovih 45 dana nije bilo niti riječi. Dakle, reforma zdravstva prema Anti Ćorušiću, koji želi biti novi ministar zdravlja, i HDZ-u:  - Moramo narodu reći istinu da onaj tko ima više i više uplaćuje u pojedine fondove zdravstvenog i socijalnog osiguranja će imati bolju skrb. Našem narodu netko treba objasniti da ne možemo imati jednako kvalitetan sustav kao i zemlje u okruženju, Slovenija, Njemačka i Austrija, koje izdvajaju mnogo veći novac po "glavi stanovnika" za zdravstvo. Hrvatska još uvijek ima socijalistički zdravstveni sustav", napisao je Varga citirajući i Ćorušića.

Istaknuo je potom da model kanadskog zdravstva nije loš, koliko je loš američki, ali nije niti dobar kao hrvatski.

"Mi imamo socijalni model zdravstva koji je dostupan svima jednako, bez obzira jeste li siromašni ili bogati. Ovo što nam se sada nudi značit će da će se liječiti samo bogati, a siromašniji građani Hrvatske ostat će bez dijela zdravstvene zaštite koju su do sada imali", poručio je Varga.

Strah da će ekskluzivno pravo na zdravlje imati samo oni dubokog džepa, očito dijele i hrvatski građani.

Silvia K. je tako napisala "Zbunjuju me nagovještaji reforme u zdravstvu, ako je onako kako se piše po medijima, ja inače teško bolesna, osuđena sam da umrem, a željela ne bih jer posla još tu imam. Nadam se da su to samo dezinformacije. Vjerujem. Moram".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara