Puno soli u prehrani povećava rizik od raka želuca
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ISHRANA bogata solju možda povećava opasnost od raka želuca, tvrde znanstvenici u studiji prema kojoj među muškarcima koji konzumiraju malo soli taj rizik 1:1000 na godinu, a dvostruko veći u onih koji jedu slanu hranu.
Od žena koje uzimaju malo soli razboljet će se jedna na dvije tisuće, a od onih koje rado jedu zasoljeno od raka će statistički oboljeti jedna na 1300 na godinu, kaže se u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu British Journal of Cancer.
Rak želuca na četvrtom je mjestu po učestalosti, ali od njega godišnje umre 776 tisuća ljudi i po tome je na drugom mjestu među malignim bolestima.
U studiji se kaže da je rizik dvostruko veći među ljudima koji konzumiraju 12 do 15 grama soli na dan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, studija sugerira i moguću vezu povećane opasnosti od raka želuca i ljudi koji na dan u organizam unesu i samo četiri do šest grama soli.
Istraživači iz Nacionalnoga istraživačkoga instituta za rak u Kashiwi kraj Tokija proučili su podatke o ishrani ljudi u četiri japanske pokrajine. Među 18.683 muškarca bilo je 358 slučajeva raka želuca, a među ženama 128 slučajeva od 20.381 ispitanice.
Istraživanje se temeljilo na navikama u prehrani, piću i pušenju četrdeset tisuća Japanaca starijih od 11 godina jer su u Japanu soljenje, kiseljenje i pušenje dosta česti.
Shoichiro Tsugane, voditelj studije, rekao je: "Iako je zamjetan uporan pad, želučani rak i dalje je najčešći oblik raka u Japanu".
"Naša je studija pokazala da osim konzumiranja soli, rizik od raka, osobito u muškaraca, povećavaju nedovoljno jedenje voća i pušenje", rekao je Tsugane.
Znanstvenicima je već poznato da previše soli može izazvati stanje poznato kao atrofijski gastritis koji prethodi raku želuca.
Budući da Japanci sve više jedu zapadnjačku hranu, povećao se broj oboljenja od raka dojke i crijeva.
Od žena koje uzimaju malo soli razboljet će se jedna na dvije tisuće, a od onih koje rado jedu zasoljeno od raka će statistički oboljeti jedna na 1300 na godinu, kaže se u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu British Journal of Cancer.
Rak želuca na četvrtom je mjestu po učestalosti, ali od njega godišnje umre 776 tisuća ljudi i po tome je na drugom mjestu među malignim bolestima.
U studiji se kaže da je rizik dvostruko veći među ljudima koji konzumiraju 12 do 15 grama soli na dan.
Istraživači iz Nacionalnoga istraživačkoga instituta za rak u Kashiwi kraj Tokija proučili su podatke o ishrani ljudi u četiri japanske pokrajine. Među 18.683 muškarca bilo je 358 slučajeva raka želuca, a među ženama 128 slučajeva od 20.381 ispitanice.
Istraživanje se temeljilo na navikama u prehrani, piću i pušenju četrdeset tisuća Japanaca starijih od 11 godina jer su u Japanu soljenje, kiseljenje i pušenje dosta česti.
Shoichiro Tsugane, voditelj studije, rekao je: "Iako je zamjetan uporan pad, želučani rak i dalje je najčešći oblik raka u Japanu".
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Naša je studija pokazala da osim konzumiranja soli, rizik od raka, osobito u muškaraca, povećavaju nedovoljno jedenje voća i pušenje", rekao je Tsugane.
Znanstvenicima je već poznato da previše soli može izazvati stanje poznato kao atrofijski gastritis koji prethodi raku želuca.
Budući da Japanci sve više jedu zapadnjačku hranu, povećao se broj oboljenja od raka dojke i crijeva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati